annika andersson driver tillsammans med Christopher Janhall Trolleboda gård, där de odlar grönsaker till närliggande gårdsbutiker. Främst är det grönsaker i annan kulör än standardfärgen. Foto: Oskar Sandström

annika andersson driver tillsammans med Christopher Janhall Trolleboda gård, där de odlar grönsaker till närliggande gårdsbutiker. Främst är det grönsaker i annan kulör än standardfärgen. Foto: Oskar Sandström

På Trolleboda gård odlas det udda grönsaker

RYEDAL/TROLLEBODA Norr om Svängsta i Ryedal ligger Christopher Janhall och Annika Anderssons gård. De producerar grönsaker, bär och honung i liten skala, som säljs till gårdsbutiker i kommunen. För att sticka ut har de valt lite annorlunda grödor. – Är man liten så måste man vara lite speciell och udda, säger Annika Andersson. Paret köpte gården 2005 och har odlat egna grönsaker i fyra år. I Karlshamns kommun är de ganska ensamma om sina grönsaker; knipplök, orangea och lila morötter, rödbeta, gulbeta och polkabeta och gröna och lila sockerärtor. – Vi har inga våldsamma arealer som vi odlar på, bara två tunnland, och då får man sticka ut lite, säger Christopher Janhall.

Hjälpte grannen

Grönsakskarriären började för fyra år sedan när Christopher och Annika hjälpte en granne att slå hans gräs. – Vi började fundera på vad man skulle kunna odla där i stället för gräs, och vi började med isbergssallad och lök, säger Christopher Janhall. Sedan dess har de provat lite olika grödor, till och med vindruvor. Nästa år börjar de med hösthallon. – Vi har mer och mer riktat in oss på det som funkar. Exempelvis sockerärtor kunde vi förra året sälja mer än vi hann producera, säger Christopher Janhall. – Vi tycker att det är synd att det inte finns mer svenska grönsaker i handeln. Sockerärtor i butik kommer oftast från Zimbabwe eller Etiopien, och mycket av grönsakerna fabriksodlas i Nederländerna, säger Annika Andersson. Trolleboda gård använder sig av gårdsbutiker som återförsäljare, men har även haft lök och sockerärtor på en stormarknad i Asarum. Som småskalig producent har Trolleboda gård fått sticka ut genom sina grönsaker i en annorlunda färg. Än så länge är det för tidigt att skörda, men efter midsommar och fram till augusti-september ska landen plockas.

Publicerad 18 June 2014 12:00