DET SKA BÖJAS I TID det som krokigt ska bli. Macke är idolen hos de yngsta knattarna. FOTO: Peter Enckell

DET SKA BÖJAS I TID det som krokigt ska bli. Macke är idolen hos de yngsta knattarna. FOTO: Peter Enckell

En liten klubb i toppskiktet

Sportstipendiekandidatens hemmaklubb

Av
Peter Enckell

FAVORITKLUBBEN för många fler än veckans sportstipendiekandidat. Klubben som är så mycket mer än sitt representationslag i allsvenskan.
Blekinges enda allsvenska fotbollsklubb Mjällby AIF är den minsta klubben i Europa som spelar i en nationell toppserie. Klubben har fler medlemmar än det finns invånare i byn runt hemmaarenan Strandvallen. Cirka 1200 medlemmar som fungerar som en stor familj.

Liten klubb i stor liga

Den kultur som skapats runt Mjällby AIF är det många som blickar avundsvärt mot. Hur kan en så liten klubb spela år efter år i högsta divisionen och göra det med i huvudsak egna spelare, eller åtminstone spelar från närregionen?
Svaret hittar vi bland annat hos veckans sportstipendiekandidat. Här ute på Lister så lever man fotboll och det skapas en kompiskultur som är svårslagen.
I Mjällby spelar bara killar medan tjejerna håller till i grannklubben Lörby IF.

JOHN ELOFSSON är både tränare och mentor åt Macke G. FOTO: Peter Enckell

JOHN ELOFSSON är både tränare och mentor åt Macke G. FOTO: Peter Enckell

Alltid välkommen

– Det är en skön känsla att komma innanför grindarna på Strandvallen, berättar Johan Elofsson, Markus ”Macke” Gustafssons tränare, som idag representerar klubben. Man känner sig alltid välkommen.
Klubben har också skapat en supporteskara som sträcker sig över hela Blekinge och hela nordöstra Skåne. Det har blivit allas hemmaklubb och man har också utbyten med många klubbar i grannskapet. Den egna supporterklubben kallar sig ”Sillastrybarna”.
– Vi har också ett bra samarbete med Hällevikslägret berättar Johan. När sommarcupen avgörs kommer 65 lag och många av spelarna bor i lägrets baracker. Det är fin resurs och gör det lätt att arrangera cupen.

Ny konstgräsplan

Det senaste tillskottet i klubben är en konstgräsplan i fullformat.
– Det gör att vi nu slipper åka till Asarum bara för att träna vintertid. Det kan vi göra här istället. Med konstgräsplanen lär sig spelarna också hantera det underlag som Johan och många med honom inte är så särkslit förtjusta i.
Nu är allsvenskan i full gång och det har inte börjar bra i år. En och annan kugge i maskineriet kärvar men att se ungdomarna spela och tar för sig är som olja i det maskineriet.
– Vi är snart igång igen, spår Johan Elofsson – en av många som arbetar ideellt i klubben.

Publicerad 11 June 2014 10:00