Ta en runda av gröna idéer

Av
Calle Berglund

INSPIRERANDE. Att åka runt och besöka trädgårdar och andra platser efter ny inspiration gör trädgårdsintresserade Marie Jadner ofta. I början av juni är hennes trädgård ett av besöksmålen i årets Drömrunda, där just sökandet efter inspiration sammanför 30 olika platser i länet.

Själv fick Marie inspiration från Trädgårdsrundan i nordvästra Skåne när hon för två år sedan med hjälp av Anders Johansson, Lars Nilsson och Annika Nilsson tog initiativ till att sätta ihop och marknadsföra den första Drömrundan.

Ny inspiration

– När jag drog igång ville jag att det skulle vara lite som i Skåne där man är duktig på att lyfta fram företag, trädgårdar och butiker på landsbygden för att inspirera besökarna. Jag gick och funderade på varför det inte finns något liknande här i Småland och bestämde mig för att testa och se om det funkar. Vi på landsbygden behöver stötta varandra och gå ihop som vi gör i Drömrundan, säger Marie Jadner.

I årets drömrunda 7-8 juni deltar både trädgårdar, trädgårdsaffärer, caféer, mindre inredningsbutiker och två konstnärer.
De vackra miljöerna och den gröna inspirationen är det alla platserna har gemensamt. Inspiration, inte försäljning är tanken med helgen.

Trädgårdsliv

– Man ska som besökare få med sig en idé därifrån, man behöver inte ha en påse med sig hem. Det kan vara inspiration till trädgården, som hur man ska göra i sin egen rabatt eller på sin uteplats när man kommer hem.

Sitt eget besöksmål Maries trädgård och svamp startade Marie Jadner för 20 år sedan, men för sex år sedan bjöd hon in till besök i Öja för första gången. Hon har alltid varit trädgårdsintresserad och besöker ofta nya platser och människor för inspiration.
– Jag älskar att åka runt, träffa likasinnade och prata om den där speciella växten man prövat. Det är jätteroligt, säger hon.

Betongskapare

Anders Johansson har jobbat med egen betonggjutning i nio års tid. Idag gjuter han både stolar, bänkar, bord och krukor till trädgårdsmiljöer i sin verkstad i Härensås. Inspiration hittar han hos kollegor och andra hantverkare.
– När jag blev pensionär hade jag ingenting att göra och då sa min fru: ”Du kan väl åtminstone gjuta en kruka till mig.” Så då gjorde jag det och sen blev det att jag fortsatte att gjuta saker till andra, säger Anders Johansson.

Till helgen hoppas de på bra åkväder och många besökare till de 30 gröna och inspirerande besöksmålen i länet. Målet är att sätta Småland på kartan.

Publicerad 04 June 2014 14:45

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen