Babsan till årets Allsång på Gnistan

Av
Stina Pettersson

LISTERBY. I år är Det 12:e året som Allsång på Gnistan arrangeras. Några av sommarens artister är Babsan, Richard Herrey och Towa Carson.

I 12 säsonger har det varit allsång i Gnistan. Efter så många år är det inte lätt att hitta nya artister enligt Christer Peters som är både allsångsledare och bokar artister. Eftersom 75 procent av publiken är över 50 år letar han alltid efter artister som folk minns från förr.
– Det finns de i publiken som har varit med i alla år, berättar Christer Peters som själv har varit med sedan starten.

Allsång inne

De senaste åren har han märkt ett uppsving för allsång igen. Därför har publiken blivit både större och bredare. Förr var det nästan bara pensionärer som gick på allsång, nu har det blivit en familjeaktivitet.

När Christer Peters valt ut årets artister har han medvetet satsat på artister som är nostalgiartister.
– Vissa personer blir lite kultförklarade efter ett tag som till exempel Towa Carson som kommer sista kvällen, berättar han.

Hon startade sin karriär på 1950-talet och har sånger som ”Alla har glömt” och ”C"est La vie” i bagaget. Scenen delar hon den 31 juli med Göte Wilhelmson, pianist och skivbolagsman som ackompanjerar Towa Carson Och Bengt Hedin, orkesterledare från Skåne och Bengt Hedin och CO.

Herrey och Kock

Allsångskvällarna börjar dock den 3 juli med Richard Herrey som för 30 år sedan vann Melodifestivalen tillsammans med sina bröder med Diggiloo, diggiley. Samma kväll kommer även Marianne Kock, sångerskan som debuterade i Karlskrona 1959. Hon bjuder på jazz, schlager och visor.

Den 10 juli blir det fart och fläkt på Gnistan. Då kommer nämligen Lars-Åke Wilhelmsson och hans alter ego Babsan. Det blir då sång och spex när han framträder både som sig själv och som Babsan. Kvällen delar han med Trio mé Bumba som blivit kända genom låtar som ”Man ska leva för varandra”. De sjunger, spelar och berättar anekdoter.

Näst sista kvällen delar Towe Widerberg, sångaren från Streaplers med Nils Åkesson, Växjös revykung som är den första som återvänder till Gnistan på alla 12 åren. Även Tibblins, syskonen Fredrik och Cecilia Tibblin som under tio somrar var husband under allsången kommer tillbaka med en egen show.

Arrangemanget har ungefär 2000 besökare per sommar och där med har de snart haft 30 000 besökare under alla år. Det är inte bara Ronnebybor som kommer utan minst lika många från Karlskrona.

Publicerad 21 April 2014 12:00