Bengt Dagner önskar att fler gick med i Föreningen HjärtLung.
Foto: Åse-Marie Nilsson

Bengt Dagner önskar att fler gick med i Föreningen HjärtLung. Foto: Åse-Marie Nilsson

"Här har jag träffat människor med samma problem"

Bengt Dagner menar att Föreningen HjärtLung har en viktig funktion

SJÖBO. För femton år sedan drabbades Bengt Dagner av en massiv hjärtinfarkt och svävade mellan liv och död i flera dagar. När han skulle efterbehandlas med gymnastik kom han i kontakt med Föreningen HjärtLung, som han i dag brinner för.
- Här har jag träffat andra människor med samma problem. Det finns ett väldigt gott kamratskap i föreningen. Jag och min fru spelar bowling här, något vi inte vill missa. Vi är 24 personer som spelar i Tomelilla varje torsdag.
Den Röda tråden skickades till Bengt Dagner, i Föreningen HjärtLung i Ystad-Sjöbo-Skurup, med frågan ”Vilka möjligheter samt farhågor ser ni med utlokalisering av vården?”
- På ett vis tycker jag att det är bra, när det gäller hjälpmedel, för att minska trycket på vården. Exempelvis när man har hjärtsvikt får man en våg som man ställer sig på med ett armband på sig och då sänds det signaler till en central, som kan se hur man mår.
Dog nästan
Däremot anser han att sådant som att kontrollera blodtryck bör tas av professionella.
- Annars är det lätt att folk blir hispiga och tar blodtrycket tre, fyra gånger om dagen. Det behövs inte. Man känner på sig om man är sjuk.
För femton år sedan drabbades Bengt Dagner av en massiv hjärtinfarkt och svävade mellan liv och död i flera dagar. Familjen fick beskedet att han inte skulle klara sig, men på den nionde dagen vände det. Under efterbehandlingen kom han i kontakt med bra sjukgymnast, som frågade om han var intresserad av att gå på hjärtgymnastik. Det var han. Eftersom gymnastiken var i regi av Hjärt-och Lungssjukas förening, som föreningen hette på den tiden, gick han med.
Social funktion

Föreningen informerar och ordnar bland annat olika kurser, har motionsgrupper, samtalsgrupper, rökavvänjning, datorcirkel, stavgång samt har träffar.
- Hela den sociala biten är viktig när du är hjärtsjuk. Att du får komma ut. Man kan göra allt det här trots att man har stått med ena benet i graven. Medlemsavgiften är på 200 kronor per år, för att alla ska kunna vara med oavsett storlek på pensionen.
Unga röker
Frågan som Bengt Dagner vill skicka vidare går till den ansvarige för skolhälsovård i kommunen och handlar om hur man informerar om rökning och droger.
- När våra barn växte upp var det en stenhård kampanj mot rökning. Idag är man så upplyst om hur farligt det är med rökning och droger, men varför tar de unga inte det till sig? Det måste vara något fel på informationen.

Publicerad 10 April 2014 09:36