föreningen Klädskaparna i Blekinge vill visa den design som finns lokalt.
Foto: Tinna Hiller Andreasson

föreningen Klädskaparna i Blekinge vill visa den design som finns lokalt. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Ny förening för designer i länet

Klädskaparna i Blekinge gör gemensam sak

Av
Tinna Hiller Andreasson

KARLSKRONA. Åtta olika varumärken samsas i den nystartade föreningen Klädskaparna i Blekinge. Under Karlskrona Fashion Week var det premiär för en gemensam modevisning.
Den heter visserligen Klädskaparna i Blekinge, men än så länge kommer samtliga medlemmar från Karlskrona kommun.

Söker medlemmar

– Vi vill visa att det inte bara finns de stora kedjorna i Blekinge och vi söker medlemmar från hela länet, säger föreningens ordförande Sara Carlstedt, som driver Miss Fix It.
Medlemmarna i den nybildade föreningen har alla sin egen stil och verksamhetsinriktning. Tillsammans vill de visa den unika kläddesign som finns i Blekinge.

Enskilda företagare

– Vi är ensamföretagare allihop och tanken med Klädskaparna är att vi ska överleva som enskilda företagare och att vi ska utvecklas och inspireras av varandra. Vi är alla unika och säregna i våra uttryck, förklarar Sara.
– Man rör om i sin egen ordning bara genom att träffa andra. Vi blir varandras kollegor, eftersom vi är själva i arbetet annars, menar Erica Svensson, som har företaget Sinkadus.
Under modeveckan i Karlskrona höll föreningen sin första modevisning tillsammans och redan nu planerar man inför hösten.
– Det tar så lång tid att planera, så det är inget klart ännu, men ett höstevent tror jag känns självklart för alla, säger Sara,

Inga proffsmodeller

De modeller som deltog i modevisningen var inte professionella, utan vanliga människor.
– Det är ett medvetet val. Vi vill hjälpa alla att hitta sin egen stil, inte att man ska se ut som alla andra, förklarar Vera Frederiksen, som tillverkar kläder under märket V-Design.
För Åsa Bäckström på Åsas Hus var det självklart att gå med i Klädskaparna när hon blev tillfrågad.
– Jag tycker mycket om nätverkande och det här lät väldigt skojigt. Det är kul att finnas med.
– En del i grundtanken är att bredda oss, vi kan tala för varandra och synas i olika sammanhang tillsammans, tillägger Erica Svensson.

Publicerad 01 April 2014 09:26