Peters spalt

Peters spalt

Spegel, spegel på väggen där

Av
Peter Enckell

SAGA ELLER VERKLIGHET? Kan man förvandla anrika sagor till dagens verklighet? Jag har lånat metaforen ur Snövit och de sju dvärgarna för att göra dagens nedslag i verkligheten. Det är främst den elaka styvmoderns samtal med sin magiska spegel som inspirerat. För visst finns det likheter mellan henne och en rad aktörer i vårt samhälle?
De första jag tänker på är Jan Björklund och Ibrahim Baylan som står framför samma spegel och frågar vilket land i världen som har den bästa skolan.
Bakom dem står universitetskanslern Lars Haikola och rektorerna på Lunds och Uppsala universitet. Alla vill gärna höra om vårt lands förträfflighet när det gäller undervisning från förskolenivå till universitetsexamen. Vad besvikna de blir när Sverige inte är med på kartan längre. De visste ju så väl att just deras kartor var de rätta, men besvikelsen över rankningar som Pisa och Times Higher Education World University Ranking där Sverige halkat efter är stor - och nej alla ni där framför spegeln, det är inte fel på rankinglistorna eller de undersökningsresultat som ligger bakom. ”Snövit” är verklig och det hjälper dessvärre inte med förgiftade äpplen. Bland annat får de veta att språkundervisningen snarast måste kompletteras med programmeringsspråket.

Politikers världsbild

En annan som ställt sig framför spegeln och rätat till såväl slips som lugg är Sölvesborgspolitikern Jimmie Åkesson. Det han ser i spegeln är en bild som han tror är en dalahäst på en grön äng med en blå himmel och en gul sol. Hans egen blåsippa i knapphålet är också med i bilden. Men ack Jimmie, din häst är en chimär, dina lackskor visar sig vara bruna stövlar och din blomma en vissnad svastika. En nationell stolthet som får sig en knäck han har, precis som Vladimir Putin i Ryssland, en bild som dessvärre inte stämmer helt överens med verkligheten. Att Putin fortfarande tror att det var det forna Sovjetunionen som ensam vann andra världskriget är nästan lika sant som att Snövit är drottning i Kina, även om Hitler knappast hade besegrats utan hjälp av Röda armén.

PERSPEKTIV på hur världen ser ut. Christer Fuglesang har varit i Blekinge, på Kreativum och berättat om hur han ser på jorden. Spännande. Där på Kreativum var han själv spegeln som hade alla svar. FOTO: Peter Enckell

PERSPEKTIV på hur världen ser ut. Christer Fuglesang har varit i Blekinge, på Kreativum och berättat om hur han ser på jorden. Spännande. Där på Kreativum var han själv spegeln som hade alla svar. FOTO: Peter Enckell

Bilden av hemmaplan

Snövits elaka styvmor finns också på närmare håll. Här i Blekinge är självbilden som allra bäst i våra lokala parlament. Alla undersökningar som pekar på försämrade rankingnoteringar har naturligtvis enligt lokalpolitikerna inbyggda fel. För inte är det väl så dåligt här, eller? Snövit som sitter med facit, skrattar åt oss där vi kämpar på med vår attraktionskraft för att få fler invånare hit.
Men det finns precis som i sagan en utväg till en mer hållbar och utvecklande framtid. Ju mer våra parlament vågar överlämna till kreativa krafter på marknaden desto bättre. Onödigt kommunalt ägande av mark och med verksamheter som konkurrerar med det privata kan man göra sig av med. Då kommer förmodligen svaren från spegeln att klinga annorlunda.

Bygge i Kristianstad

Tar vi näraliggande Kristianstad som exempel så har Per Frankenius och hans kumpaner nu fått klartecken att exploatera Hammarområdet. C4 Shopping lär få stora konsekvenser även för Blekinge om vi inte bjuder ut mer mark till hugade exploatörer. Och gärna i attraktiva områden.
När detta skrivs skiner solen och den ena blomman efter den andra sträcker sig mot den blå himlen. Det är nu i denna inspirerande tid som årets aktiviteter börjar låta höra talas om sig. Bräknetrampen den 17 maj verkar bli något av en framtida deltagarmagnet. Får vi till cykelleden längs kusten i länet kopplad till Sydostleden så har vi framtida sträckningar som kanske till och med får Vätternrundan att blekna.

Snövit i Blekinge?

Det är vår landsbygd - Vår egen trädgård - Som är den stora attraktionen. En miljö som Snövit och hennes sju dvärgar hade trivts i och dvärgarna hade förmodligen gjort sina dagsverken i något av våra många stenbrott.
Den sista personen som i denna spalt får plats framför spegeln är vår landstingsdirektör. Han frågar huruvida han ska kunna förmå alla patienter att stanna kvar och låta sig botas och vårdas i Blekinge. Svaret han vill ha är på två upprustade lasarett men Snövit som just vaknat upp av prinsens kyss ser ett vitt stort ”lasarettsslott” någonstans centralt i Blekinge.
Visst är det väl underbart i sagans värld, där allt egentligen är sant om vill att det ska vara det.
En kort saga blev dessvärre Hanöstad.se som nu får vila sig ett tag tills ekonomin löser sig. Idén med ökat samarbete över kommungränserna är dock god.

Publicerad 19 March 2014 10:00