Lena Mahrle och Ylva Särnmark är två nya toppnamn hos Folkpartiet. Foto: Stina Pettersson

Lena Mahrle och Ylva Särnmark är två nya toppnamn hos Folkpartiet. Foto: Stina Pettersson

Starkaste listan sen 1979

:Thorell är nöjd med Folkpartiets lista till kommunfullmäktige

Av
Stina Pettersson

RONNEBY. Folkpartiet har tre nya namn bland sina fem toppkandidater till kommunfullmäktige. Det är Lena Mahrle, Jesper Rehn och Ylva Särnmark.

På valsedeln till kommunfullmäktige har Folkpartiet ett antal nya namn. Tre av toppnamnen är helt nya.

Förstaplatsen behåller Nils Ingmar Thorell. Men på andra plats står nu Lena Mahrles namn. Hon är helt ny på listan men har jobbat som landstingspolitisk sekreterare.
– Jag har bott i Ronneby över 20 år och tycker att det är en fantastisk kommun med otrolig potential på många områden, säger hon.

Bättre samarbete

Mahrle har flyttat hit från Piteå och ser mycket som kan göras med Ronneby kommun och Blekinge som region. Hon vill till exempel att närheten till europeiska länder som Estland, Lettland och Litauen ska utnyttjas mer, att invånarna där ska välkomnas hit.

Dessutom vill hon bryta antipluggkulturen som hon anser finns bland barn och ungdomar. Lena Mahrle tycker också att Blekinges kommuner ska samarbeta mer över kommungränserna eftersom de tillhör ett sådant litet län.


Roger Gardell fortsätter att inneha tredjeplatsen på kommunfullmäktigelistan men på fjärdeplatsen finns ytterligare ett nytt namn, Jesper Rehn. Han har flyttat till Ronneby från Carlshamn och är IKT-pedagog samt föreläsare i bland annat sexualupplysning.

Jobbar för jämställdhet

På femteplats finn också ett nytt namn, Ylva Särnmark. Hon sitter i socialnämnden och är ordförande för Liberala Kvinnor i Blekinge.

Särnmark flyttade till Ronneby 1985 och är i dag pensionär men har bland annat jobbat på länsstyrelsen med jämställdhets- och samhällsfrågor.
– I de frågorna känner jag mig hemma nu och jag skulle vilja jobba för att alla känner delaktighet i kommunens utveckling, att alla får vara med, säger hon.

Sammanlagt är det 18 namn på partiets kommunfullmäktigevalsedel. Nils Ingmar Thorell har själv varit med i Folkpartiet sedan 1979 och menar att detta är den starkaste listan partiet går till val på i kommunen sedan dess.
– Det är många som jag skulle kunna sätta i exekutiva positioner. Det är roligt när det är på det viset, säger han.

Än är inte partiets valfrågor klara. Men det finns en fråga som Nils Ingmar Thorell har satt ner foten för.
– Det är att biblioteket och annan verksamhet ska flytta in i Swedbankhuset. Vi är inte eniga om det i alliansen.

Han ser dock framför sig Medborgarservice, turistbyrå, bibliotek och kanske även ett kafé i byggnaden.

Publicerad 15 March 2014 12:00