Förra fredagen besökte landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) Mellskogs gård och pratade jordbrukspolitik och skolmåltider med Jens Reinecke (T.h), måltidschef i Alvesta kommun och Jonas Mellskog (t.v). Foto: Calle Berglund

Förra fredagen besökte landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) Mellskogs gård och pratade jordbrukspolitik och skolmåltider med Jens Reinecke (T.h), måltidschef i Alvesta kommun och Jonas Mellskog (t.v). Foto: Calle Berglund

Så ska mer mat handlas lokalt

Av
Calle Berglund

STÖDKÖP. Kostenheten i Alvesta kommun har på två år fördubblat andelen ekologiska inköp i skolköken. Nu fortsätter arbetet för att även öppna upp för närproducerade livsmedel.
– Vi hoppas att i kommande upphandlingar kunna bryta ut vissa produkter ur den stora upphandlingen och öppna upp för lokalt, säger Jens Reinecke, måltidschef.

Kommunens upphandlare har i dag lagstöd för att ställa krav om att de upphandlade varorna ska vara ekologiskt producerade.I skolrestaurangerna har andelen inköpta ekologiska livsmedel fördubblats från 19,6 procent 2011 till 40 procent 2013. Men att ställa krav om var de ska vara producerade går inte.

Istället följer kostenheten en egen policy om att öka andelen närproducerade och svenska livsmedel, och se till att så många råvaror som möjligt är producerade i Sverige och följer de nationella kraven för djurskydd.

”Konstig situation"

– Man får inte gynna svenskt och närproducerat i en upphandling, men man får hitta sätt att inte missgynna det, därför är djurskydd med som ett krav. Tidigare har det varit för mycket priset som styrt och då tävlar ju leverantörerna om.
– En inspektör från Länsstyrelsen kan idag bötfälla en bonde som inte följer svenska djurskyddsregler, och på lunchen efter gå på restaurang och äta en kotlett som är producerad i Danmark, som inte är närheten av de reglerna. Vi saluför kött som vi själva inte kan producera och det blir en konstig situation för bönderna, fortsätter, Jens Reinecke, måltidschef i Alvesta kommun.

Länssamverkan

Att bryta upp större upphandlingar av livsmedel i olika delar så att fler mindre producenter är ett sätt att öppna upp för närproducerat. Men också att starta en kommunal samlastningscentral dit alla lättare kan leverera sina varor. 
 – Vi hoppas att i kommande upphandlingar kunna bryta ut vissa produkter ur den stora upphandlingen och öppna upp för lokalt.

Kravmöjligheter

Jens Reinecke hoppas att det nya EU-direktivet för upphandling ska göra det lättare för kommunerna att få igenom sina krav utan att det blir överprövningar i livsmedelsupphandlingar.
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson, som i fredags besökte Mellskogs gård utanför Moheda för att prata om närproducerade skolmåltider, är också positiv till den möjligheten. Men anser att det är framtiden ska vara upp till varje kommun att bestämma vilka olika märkningar som ska ingå i kraven.
– Det nya EU-lagstiftningen innebär att man kan ställa miljökrav, sociala krav och djurskyddskrav, säger ministern.

Publicerad 14 March 2014 13:30