Fler tjejer vill spela hockey i KHK. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Fler tjejer vill spela hockey i KHK. Foto: Tinna Hiller Andreasson

KHK växer när fler tjejer vill spela ishockey

Av
Tinna Hiller Andreasson

KARLSKRONA. Säg KHK och de flesta tänker på herrarnas A-lag. Men Karlskrona Hockeyklubb är mer än så. Här finns bland annat en växande verksamhet för tjejer.
Det som syns utåt av KHK har oftast att göra med herrarnas matcher, som varje gång lockar en trogen publik. Men klubben engagerar också många barn och ungdomar som ägnar sin fritid åt hockeyträning, en verksamhet som till stor del bygger på ideella insatser.
Något som inte uppmärksammas så ofta är att KHK sedan 2008 även har träning för tjejer.
Bengt Thuresson är materialförvaltare i klubben, men hjälper också till med dam- och flicklagen, där han själv har två döttrar.
– Förut sa man att tjejerna skulle gå skridskoskola tillsammans med killarna, men då var det många tjejer som inte ville komma, berättar Bengt.
Det är fortfarande inte så många flickor som håller på med hockey i Karlskrona, så både när det gäller träning och matcher blir det ett brett spann i ålder. Det kan vara fem år mellan den yngsta och den äldsta i laget.

Bra gemenskap

Men det är inte enbart negativt, menar Bengt:
– Det blir speciellt med tjejerna, eftersom de är så blandade åldrar. De äldre tar hand om de yngre och det blir en bra gemenskap.
Nyligen testade man ett nytt grepp för att locka fler flickor till klubben. Det var Karlskrona Montessorifriskola som fick erbjudande om att låta alla tjejer som var intresserade att komma och prova hockey på skoltid. KHK ställde upp med ledare, medan skolan fick stå för transporten till ishallen.

Hård kamp på isen.

Hård kamp på isen.

Flickor fick prova på

Fyrtiofem flickor från förskoleklass och uppåt valde att komma, något som Bengt Thuresson var mycket nöjd med:
– Det slog väldigt väl ut och en del av tjejerna kom till den vanliga träningen efter det.
Efter det positiva utfallet vill Bengt gärna låta fler skolor komma med flickor som vill testa hockey.
– Om man får in ett antal tjejer så kommer det fler. Det finns en mentalitet som handlar om att hockey inte är något för tjejer och det vill jag ändra på. Vår första målsättning är att de ska ha roligt!
Att KHK:s damlag ska synas mer är en annan sak som engagerar Bengt.
– De spelar faktiskt i division 1, men vi har haft matcher här när det bara har kommit trettio personer. De lägger ner mycket tid och pengar för att kunna träna och spela och är värda mer uppmärksamhet.

Bengt Thuresson. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Bengt Thuresson. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Brinner för hockey

Två tjejer som brinner för att spela hockey är Ebba Stjernquist, 14, och Selma Linderoth, 12. Ebba har hållit på med hockey i sju år och Selma i fyra år.
Båda tycker att det egentligen är roligare att träna med killarna, eftersom det blir högre fart, men Selma ser en fördel med tjejträningen:
– Man får ha pucken mer när det bara är tjejer.
Ebba tränar numera både med tjejerna och killarna.
– Det är så himla roligt! Och så får jag mer träningstid om jag tränar med dem också.

Vill spela i USA

För Ebba handlar hockeyn om en hundraprocentig satsning.
– Jag vill spela på college i USA, helst redan när jag börjar gymnasiet. Men annars vill jag gå på hockeygymnasiet i Örnsköldsvik. Där satsar de mycket på hockey och deras damlag har tagit SM-guld.

Några av KHK:s tjejer. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Några av KHK:s tjejer. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Publicerad 14 March 2014 17:27