Arrangörerna Svenerik Olsson, konsertarrangör, Bosse Johansson, Ronneby Musikförening, Bosse Frank, food and beverage-chef på Brunnen, och Jeanette Rosander, Ronneby kommun, ser fram emot festen. Foto: Stina Pettersson

Arrangörerna Svenerik Olsson, konsertarrangör, Bosse Johansson, Ronneby Musikförening, Bosse Frank, food and beverage-chef på Brunnen, och Jeanette Rosander, Ronneby kommun, ser fram emot festen. Foto: Stina Pettersson

Bluesfesten startar sommaren

Av
Stina Pettersson

RONNEBY. Den 17 maj blir det åter trädgårdsfest vid Ron. Då är nämligen arrangemanget The best of blues tillbaka.

Förra året blev The best of blues en lyckad tillställning med bra väder och omkring 700 besökare. Nu fortsätter arrangörerna med en uppföljare.

Än en gång hägnas gräsmattan utanför Ronsalen in och det blir en familjär grillfest med musik av lokala bluesband. Vilka band det blir är inte klart i skrivande stund.
– Det blir en klassisk blueskväll med hög kvalitet, säger Svenerik Olsson från Enduo som är Ronneby Brunn konsertarrangör.

Invånarnas vattenhål

Anledning till att arrangemanget startades förra året var att de ville göra något för kommunen.
– Vi vill skapa ett vattenhål för kommunens invånare. Annars jobbar vi bara med att fylla hotellet med gäster, säger Olsson.

På kvällen flyttas sedan festen in i konsertlokalen med både ett svenskt och ett internationellt bluesband.

Det ena bandet är brittiska Ten years after som fick sitt stora genombrott under Woodstock. Två av originalmedlemmarna är fortfarande med i bandet keyboardspelaren Chick Churchill och trummisen Ric Lee.

Bandnamnet kommer ifrån att de bildades tio år efter Elvis genombrott.
– De har bra låtar och är häftiga för de plockade influenser från rock, jazz och allt möjligt. Och så har de bra gitarrspel och en bra trummis. De är musiker som har förändrat musikhistorien, säger Bosse Johansson, från Ronneby Musikförening.

Efter dem spelar det klassiska bluesrockbandet Sky High från Göteborg. Där med följer festen i förra årets huvudartist Louise Hoffstens tema eftersom hon har varit medlem i bandet.
– Sist de var här var för kanske tio eller tolv år sedan, berättar Johansson.
Att det blir just en bluesfest i år igen beror delvis på att det alltid har varit mycket blues i Ronneby. Men även för att det är en genre som passar de flesta.
– Blues kan alla ta till sig. Det är få som hatar det, säger Johansson.

Inte bara bluesnördar

Nu hoppas arrangörerna på trevlig stämning, entusiastiska besökare och fint väder. Men skulle vädret svika kan de alltid flytta in festen.
– Detta kan locka även de som inte är jätteintresserade av musiken för det är väldigt trevligt. Man behöver inte vara bluesnörd, säger han.
– Folk tycker om småfestivaler då de kan slappna av. Detta blir en start på sommaren, säger Jeanette Rosander, från Ronneby kommun.

Publicerad 14 March 2014 12:00