Refik Sumic och Suad Nezirevic introducerar smaker från Balkan i Karlskrona. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Refik Sumic och Suad Nezirevic introducerar smaker från Balkan i Karlskrona. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Med smaker från Balkan

Av
Tinna Hiller Andreasson

KARLSKRONA. Nu har karlskronaborna chans att lära känna ännu en av världens matkulturer. Det är restaurang Touch som satsar på smaker från Balkan med hjälp av sin nye kock Refik Sumic.
Att det finns restauranger med mat från Italien, Kina, Indien, Thailand och Japan är vi vana vid i Sverige och Karlskrona. Rätter från Balkan hör däremot inte till vardagsmaten, men det är något Suad Nezirevic vill ändra på.
– Jag uppfattar att svenskarna är intresserade och nyfikna på ny mat och har länge velat satsa på Balkanmat.
Problemet för Suad var att hitta en bra kock. Men så kom chansen att anställa Refik Sumic från Zagreb. Den 24 februari var det premiär för den nya lunchbuffén, som dock alltid innehåller svenska alternativ. Inom kort blir det även rätter från Balkan à la carte.
Efter att ha arbetat i restaurangbranschen i trettioåtta år har Refik erfarenhet från såväl Bosnien och Kroatien som Tyskland.
– Jag är väldigt glad att Refik har kommit hit. Han lagar all mat från grunden och använder inga halvfabrikat, berättar Suad.

Inte särskilt stark mat

I begreppet ”Balkanmat” ingår specialiteter från Kroatien, Bosnien, Serbien, Slovenien, Montenegro och Makedonien. Det handlar till exempel om olika dolmar och mat från grillen. Kryddorna har sitt ursprung vid Medelhavet, ofta färska örter.
– Det är inte särskilt stark mat, inte om man jämför med våra grannar där nere, som Ungern, förklarar Suad.
Att Refik Sumic valde att flytta till Sverige berodde på att han har sina barn här. Nu ser han fram emot att lära svenskarna att uppskatta maten från sina hemtrakter.
– Jag tycker att det är roligt att börja med något nytt i ett främmande land. Svenskarna måste smaka våra maträtter, jag tror verkligen att de kommer att tycka om dem!
Refik håller också på att skriva en kokbok om matkulturer, där även det svenska köket kommer att få ett kapitel.

Stort intresse

Intresset för det nya matkonceptet har varit stort, berättar Suad Nezirevic:
– Vi har fått flera bokningar från grupper redan. Vi har också haft några gäster som har kommit nästan varje dag och är jätteglada att de får äta mat från hemlandet!

Publicerad 07 March 2014 11:15