Nanna Carleke fick prova Stac costum made din idrott. Foto: Stina Pettersson

Nanna Carleke fick prova Stac costum made din idrott. Foto: Stina Pettersson

Provade Stac costum made

Av
Stina Pettersson

RONNEBY. Förra årets sportstipendiater fick även chansen att prova på Stac costum made din idrott, en analys av deras kapaciteter anpassad efter deras idrotter. Commersen var på plats när Nanna Carleke fick sin analys.

Stac costum made din idrott är en analys av kropp, hållning, rörlighet, stabilitet och styrka i tre delar anpassad efter personen och hans eller hennes idrott. Det är Stac (Scandinavian top athletic center) som erbjuder tjänsten.

Unika tester

Nanna Carleke är racketlonspelare med guld i junior-VM och silver i SM för seniorer samt en av Commersens sportstipendiater tillsammans med Mandus Thorman och Henrik Johannesson. Hon fick under en förmiddag först en genomgång av sin styrka och flexibilitet för att Stac skulle kunna ta fram ett stretchprogram och ett styrkeprogram till henne.

Sedan fick hon även göra tester specifika för hennes idrott.
– Det är unikt det här med idrottsspecifika tester. Med ett individ- och idrottsspecifikt system kan vi se vilka luckor just du har, berättar Cecilia Wulfing Dettner, vd på Stac.

Under dagen fick Nanna Carleke helt enkelt lära sig vad hon har för styrkor och svagheter, hur hon ska förebygga skador och bli som bäst i sin sport.
– Det är jättebra att få veta vad jag kan förbättra och att få ett program. Man vet ofta vad man behöver förbättra men inte hur, säger Carleke.

Hon är inte direkt förvånad över resultaten eftersom hon har gjort liknande tester innan, men skillnaden den här gången är att hon får med sig ett träningsprogram.
– Jag kör alltid fys men vet inte riktigt vilken typ jag ska köra. Nu vet jag vad jag ska göra.

Fredrik Assarsson, massageterapeut och grundtränare på Stac, menar att de letar upp idrottarnas problemområden och visar hur de kan förbättra dem.

Blir mer hel

– Du blir mer hel när du täpper till luckorna, säger han.

Förutom att träna med sitt nya specialframtagna program väntar en hel del squashmatcher för Nanna Carleke. Sedan hoppas hon även kunna ta en plats i U17-laget som tävlar i lag-EM längre fram på våren.

Publicerad 01 March 2014 12:00