Rodjero och Edina Veznaver i blått kontrollerar kloten. Foto: Karl Eckhardt

Rodjero och Edina Veznaver i blått kontrollerar kloten. Foto: Karl Eckhardt

Boulespel lockar många

Av
Karl Eckhardt

SPORT. Joberor Boulesällskap lockar flera dagar i veckan ett stort antal bouleentusiaster till sina lokaler i utkanten av Ljungby. Men trots att klubben upplever en blomstringsperiod just nu är det en sak som saknas: fler ungdomar.
Den har kommit att bli ett populärt tillhåll för bouleentusiaster, Joberor Boulesällskaps klubblokal. Det är en av få inomhusbanor som finns i länet och som dessutom är relativt ny med bara fem år på nacken. Hit kommer inte bara lokala pensionärsföreningar för att spela utan även klubbar och föreningar från andra kommuner i Kronoberg.
– Det är boule i princip varje dag, säger Lasse Möller som är sekreterare i klubben.

Hög medelålder

För närvarande har klubben ett sextiotal medlemmar. Medelåldern är hög och enligt Lasse Möller är det någonting som de flesta bouleklubbar i landet har gemensamt. Boule är överhuvudtaget en sport som under en lång tid har haft en pensionärsstämpel på sig.
I flera storstäder i landet ser det dock annorlunda ut. Boulespelandet upplever något av en renässans just nu och allt fler yngre människor har börjat ta sporten till sitt hjärta.
– Den största anledning är att det är så enkelt. Alla kan spela, säger han.
Frågan om hur man ska göra för att locka fler ungdomar till just klubben i Ljungby är dock någonting som ständigt ligger och gnager. Allt från afterwork-spelande till prova på-kvällar står på tapeten för att kunna locka en yngre generation.
– Vi kan bjuda hit de som går på CIL. Där har vi ett par hundra ungdomar. Man skulle kunna tänka sig att bjuda hit de när de har lov eller liknande, nämner ordföranden Jan-Evert Johansson som ett tänkbart förslag.
Lasse Möller instämmer i bilden av att det är svårt att få yngre människor att engagera sig i sporten:
– En anledning till att det är svårt att få hit ungdomar är att de har väldigt mycket annat för sig. De spelar fotboll, hockey och innebandy och sen är det datorer. Jag vet inte vad vi gör för fel, men det är inte bara vi för det är många föreningar som har samma problem, säger han.

Deltar i tävlingar

Men Joberor Boulesällskap är mer än bara en social sammanslutning för boulespelande. De har även medlemmar som deltar aktivt i olika tävlingar.
– Svenska Bouleförbundet har inomhusserier på vintern och den är vi med i. Den heter "veteran" och där spelar vi i division två, säger han.

Publicerad 28 February 2014 08:00