Sven Krook och hans söner Magnus och Andréas Krook har en gemensam utställning i Konstlängan just nu. Foto: Oskar Sandström

Sven Krook och hans söner Magnus och Andréas Krook har en gemensam utställning i Konstlängan just nu. Foto: Oskar Sandström

Tre gånger Krook i Konstlängan

Av
Oskar Sandström

OLOFSTRÖM. Fram till den 9 mars ställer far och söner ut tillsammans i Konstlängan. Det är Sven Krook och hans söner Magnus och Andréas gemensamma utställning, var och en med sin egen stil och teknik.
Pappa Sven Krook målar vanligtvis naturmotiv i olja och akryl.
– Främst är det bokskogar i Skåne och Blekinge. Jag har naturen som utgångspunkt, men sen är det fritt fram att ändra dess färger, säger Sven Krook.
Hans ena son Magnus Krook började att ställa ut som sju-åttaåring och arbetar med fotorealistiska målningar. I utställningen i Konstlängan är det postmotiv som genomgående tema. Målningar av brev och kuvert så naturtrogna att de ser ut att sticka ut ur tavlan. Hans bror Andreas Krook har en tvåårig utbildning på Östra Grevie i grunden och målar mer nonfigurativa akrylmålningar, som mer bygger på samspelet mellan färgerna. Familjen Krook har ställt ut tillsammans flera gånger. Pappa Sven Krook vill inte ta på sig äran för sina söners talang, men medger att han ställt fram penna och pensel åt dem i unga år.
– De har fått utvecklas på egen hand och går sina egna vägar. Men de har fått se mycket konst under sin uppväxt. Vi har besökt Pradomuseet i Madrid. Moderna museet och Nationalmuseum i Stockholm. Och självklart Louisiana, åtskilliga gånger.
3xKrook finns på Konstlängan 22-februari-9 mars.

Publicerad 25 February 2014 09:01