Adna Drincic och de andra simmarna i Alvesta SS A-grupp har fått upp farten i bassängen med hjälp av den extra styrketräningen. I april åker de till en stor simtävling i Berlin och till sommaren väntar årets mål: Sum-Sim i Malmö.
Foto: Calle Berglund

Adna Drincic och de andra simmarna i Alvesta SS A-grupp har fått upp farten i bassängen med hjälp av den extra styrketräningen. I april åker de till en stor simtävling i Berlin och till sommaren väntar årets mål: Sum-Sim i Malmö. Foto: Calle Berglund

Styrkan höjer farten i bassängen

Av
Calle Berglund

TRÄNINGSVARIATION. I väntan på en ny simbassäng har Alvesta SS flyttat sina pass till simhallar i Ljungby, Ryssby och Älmhult. Några simpass har sedan årsskiftet också blivit styrketräningspass. Och det verkar ge resultat.
– Det gäller att hålla igång träningen så att man inte tappar verksamhet, för den är svår att få tillbaks igen. Jag tror att det kommer blir jättebra med den nya simhallen och vi har haft en bra dialog med kommunen hela tiden, säger Tony Martinsson, tränare för Alvesta SS B-grupper.

Flyttade träningar

Sedan renoveringen av Alvesta simhall drog igång på allvar och bassängen stängde i början av januari har Alvesta simsällskap flyttat sin träning till andra orter. A-gruppen med Klara Leijon, Stina Bengtsson, Adna Drincic, Lamia Kaltak, Sandra Lange, Julia Åstrand, Oscar Vernersson, Aron Svensson och Victor Glemne kör sina simpass i Ljungby och Älmhult, medan den yngre B-gruppen tränar i en 12-metersbassäng i Ryssby.

De vanliga fem passen i veckan för A-gruppen har också blivit tre simpass och två pass med styrketräning i Alvesta sporthall.
– Nu är ett bra tillfälle att dra ner på simpassen och lägga in lite styrketräning, det hade varit väldigt jobbigt att åka till Ljungby fem dagar i veckan, säger Bengt Svensson, tränare för Alvesta SS A-grupp.

Bred topp

Vid den senaste tävlingen OF Sprint i Markaryd blev dubbla lagkappsguld för tjejerna och totalt 17 medaljer för alla träningsgrupperna. Nästa stora tävling blir Glasriket Cup i Växjö i slutet av mars.
– Vi har många simmare som ligger i toppen i Småland. Det här året har de också börjar förstå att de måste träna för att bli riktigt bra. Klarar vi bara att hålla oss över vattenytan tills vi kommer in simhallen igen, så vet vi att det kommer att bli bra sedan, säger Bengt Svensson.

”Styrkan hjälper”

Alvesta kommun har lovat att grupperna ska få gå tillbaka in i simhallen så fort den nya bassängen är färdig i höst. Adna Drincic berättar att pendlingen till alla eftermiddagsträningar efter skolan är lite jobbig och stressig, men tycker att det är bra att renoveringen blir av.
– Jag längtar efter att den ska bli färdig, men det är bra att blir en ny simhall.
Hon tycker sig också märka att den extra styrketräningen ger resultat.
– På vissa simsätt som fjäril och frisim känner man att styrkan har hjälpt, men inte på alla, säger hon.

Publicerad 25 February 2014 16:00