Per Gadd och Johnny Hildebrand från Biltema, pratar sommarjobb med Amran Ahmed och Nima Mohammed. ”Jag letar inte efter något speciellt sommarjobb. Men att jobba som en journalist en sommar eller i en affär hade varit kul”, säger Nima Mohammed. Foto: Calle Berglund

Per Gadd och Johnny Hildebrand från Biltema, pratar sommarjobb med Amran Ahmed och Nima Mohammed. ”Jag letar inte efter något speciellt sommarjobb. Men att jobba som en journalist en sommar eller i en affär hade varit kul”, säger Nima Mohammed. Foto: Calle Berglund

Sommarjobb till alla unga!

Av
Calle Berglund

JOBBJAKT. Kommunledningen har satt som mål att alla 16-18 åringar som söker Växjö kommuns feriejobb till sommaren kommer att erbjudas platser. Men goda jobbmöjligheter finns också hos företag i regionen. Rekordmånga av dessa mötte unga jobbsökare på årets sommarjobbmässa.

Fler och större arbetsgivare än tidigare år deltog under Växjö kommuns stora sommarjobbsmässa på Bergendalska gården i mitten av februari. Mässan vände sig till alla ungdomar 16-29 år som var på jakt efter ett jobb till sommaren.
– Vi gör det här mot ungdomsarbetslösheten. Växjö kommun anordnar ju feriejobb till alla som är födda 1996-1997 och de som fyller 16 år innan 16 juni, så då behöver man göra något för alla andra ungdomar som också ska komma ut i arbetslivet. Feriejobben är en sista utväg, så kan man som 16-åring hitta ett annat sommarjobb där man får lön efter sin ålder går det också bra, säger Emma Andersson, ungdomshandläggare på Växjö kommun.

Välbesökt

Tretton företag och fem bemanningsföretag mötte sommarjobbssökande ungdomar på mässan och i år hade kommunen jobbat extra mycket med marknadsföring och inbjudningar till lokala arbetsgivare. Volvo, Posten, Biltema och Infocare var några av de större privata arbetsgivarna på plats.
– Vi söker 7-10 personer för sommararbete vecka 25-32 på 50-70 procents anställning. Tjänsterna är roterande butiksarbete i kassan, packa upp varor och sälja till kunder. Det är 18 årsgräns på tjänsterna, men vi är medvetna om att unga inte har så mycket erfarenhet och tror att vi har en väldigt rolig miljö att börja sin arbetsbana i. Det enda vi kräver är ett leende på läpparna och en vilja att jobba, säger Johnny Hildebrandt, varuhuschef på Biltema i Växjö.

Viktigt ansvar

Förra året anordnade Växjö kommun 1212 feriejobb i sin verksamhet och Emma Andersson tror att samma antal platser kommer att erbjudas i år.
Hon tycker det är bra att kommunen engagerar sig i ungdomars möjlighet till sommarjobb och arbetslivserfarenhet, och förklarar att alla tar ansvar för att nå målet.

Egen marknadsföring

Men det egna drivet är också viktigt.
– Det gäller att vara ute och marknadsföra sig själv, hör av dig till företag, skicka ut ditt CV och visa att du vill ha ett sommarjobb, säger Emma Andersson.

Publicerad 25 February 2014 15:45