”Jag tycker egentligen inte om sådanhär musik, men ni var bra” är en vanlig reaktion från publiken på Röjsågs spelningar. I bandet spelar Robin Hermansson, Peter Knutsson, Per Svensson och Marcus Gustavsson.

”Jag tycker egentligen inte om sådanhär musik, men ni var bra” är en vanlig reaktion från publiken på Röjsågs spelningar. I bandet spelar Robin Hermansson, Peter Knutsson, Per Svensson och Marcus Gustavsson.

Rosat rockröj på energisk EP

Av
Calle Berglund

MUSIK. Det mjuka hardcorebandet Röjsåg beskriver sig själva som outsiders i lokala musikkretsar och har en bekväm distans både till sig själva och sin genre. I februari tar gruppen steget från liveprojekt till musikprodukt och släpper sin allra första EP.

Efter återkomsten på Rockparken i Gemla 2012 har det mesta rullat på av sig själv för hårdrocksbandet Röjsåg. Då hade bandet skaffat sig en stor svart backdrop med bandnamnet i rosa text och ett femtital T-shirtar i samma stil. Inramningen signalerade rutinerat storband på turné, med en viss distans både till sig själva, och den hårda och mörka genre som Röjsåg egentligen representerar.
– Vi tänkte överdriva allt från början och fick en grym respons. Alla T-shirtar sålde slut och vi hade en 30-40 personer med Röjsåg-T-shirts som stod och skrek på första spelningen, säger Peter Knutsson, gitarrist i bandet.

Svängig inspelning

I november förra året började arbetet med att förfina låtarna som bandet spelat live på olika platser i länet de senaste åren. Inspelningarna gjordes i Uffes källare i Växjö i samarbete med producenten David Schagerström. Ett antal genomlysningar och ändringar senare hade de kommit fram till den svängiga, energiska och hardcoreinfluerade rock"n roll som de vill göra. Det ska inte gå att stå still till Röjsåg. EP:n Bring it on släpptes digitalt i början av februari.
– Vi har valt ut de låtarna som är väl beprövade live och så har vi lagt till några detaljer och lite publikfrieri på vissa ställen, förklarar Peter Knutsson.

Rockar äkta

Musiken skapar de tillsammans i replokalen i Vislanda och det är viktigt att alla är med och tycker till i processen. Bandet bildades redan 2003, men återstartades 2009 efter ett uppehåll på några år.
Trots spelningen på Karl-Oskar dagarna och flera andra orter förra året känner sig bandet lite som outsiders på den lokala musikscenen. Något som fler spelningar utanför länet, den nya EP:n och den egna bandserien Röjsåg-TV ska ändra på.
– Tanken med Röjsåg-TV är att visa vad vi håller på med. Sedan visar serien lite på självdistansen också, vi är inte så himla allvarliga eller hårda, om man jämför med andra metallband som ser arga ut på scen, har dödskallar överallt och tuffa T-shirts, säger Peter Knutsson.
– Det är svårt att göra något som inte är äkta för oss, vi är inga hårda killar, säger Robin Hermansson, basist i Röjsåg.

Publicerad 25 February 2014 16:00