ISS facility services i Alvesta var ett av kontoren som drabbats av inbrott den senaste tiden. I oktober förra året ökade polisen sin bemanning och närvaro i Alvesta . Foto: Calle Berglund

ISS facility services i Alvesta var ett av kontoren som drabbats av inbrott den senaste tiden. I oktober förra året ökade polisen sin bemanning och närvaro i Alvesta . Foto: Calle Berglund

Närvaro – polisens svar på företagsinbrotten

Av
Calle Berglund

INSATS. Stölder i kontors- eller lagerlokaler har drabbat allt fler företagare i Alvesta de senaste åren. Polisen kopplar en del av inbrotten till ett ökat narkotikamissbruk och har sedan i höstas ökat sin närvaro för att störa all brottslighet i kommunen.

Detaljhandelsföretaget Hall Miba i Alvesta hade flera inbrott i sina lokaler under förra året. Senast under julhelgen då tjuvarna sågade sig in genom taket. Kostnaderna för att återställa skadorna har varit stora.
– Under 2013 hade vi flera inbrott och flera incidenter, så det känns som att det är en ökande trend. Vi har haft inbrott tidigare, men den här gången är det fler inbrott och betydligt mer välplanerat. Det handlar inte bara om att panga en ruta, vilket skapar en obehagskänsla, säger Peter Linder, vd för Hall Miba.

Kontorsinbrott

I förra veckan inträffade tre inbrott på två dygn i Swedbanks, ISS Facility services och Smålandspostens kontor i centrala Alvesta. Polisen har misstänkta för alla inbrotten och en 21-årig man har gripits.

Enligt Magnus Rostedt, gruppchef för polisen i Alvesta, är företagsinbrotten ett sätt för gärningsmännen att finansiera narkotikamissbruk, ett brott som i sin tur ökade i kommunen under förra året. Datorer och elektronik stjäls och säljs vidare för snabba pengar.

”Vet vilka som rör sig”

– Jag tycker att det har varit förhållandevis många företagsinbrott i Alvesta för att vara en mindre ort. Det är jättesvårt att vara här och ta de som begår brotten på bar gärning, men att vi finns här och kontrollerar de som vi misstänker gör det svårare för dem, säger Magnus Rostedt.

Sedan oktober förra året har polisen ökat sin bemanning i Alvesta till fem poliser och ett befäl varje vecka. Arbetet sker till stordel civilt och är baserat på underrättelser eller tips från allmänheten. Fokus är att störa brottsligheten och öka tryggheten bland boende i tätorten.
– Det blir en känsla av att vara kontrollerad hos de lokala förmågorna som begår brotten. Vi har gjort mycket husrannsakningar, ofta efter narkotika, men hittar vi stöldgods hanterar vi det med. Vi börjar känna samhället och vet vilka som rör sig här.

Fortsatt närvaro

Under hela 2013 anmäldes 72 företagsinbrott i Alvesta tätort, varav 17 efter att polisen ökat sin närvaro i oktober. Insatsen för en ökad polisiär närvaro i Alvesta kommer att fortsätta under 2014, och bostadsområdet Rönnedal prioriteras i arbetet.
– Närvaro är viktigt, sen tror jag att det inte löser alla problem när det gäller företagsinbrott. Men ju mer närvaro man har desto mer störda kommer de som gör inbrotten att bli, säger Peter Linder.

Publicerad 25 February 2014 16:00