Kursdeltagarna Lola Ekhator och Afet Abdulljeva samt Lisa Hjelm och Jörg Teichgraeber, utbildningssamordnare.Foto: Tinna Hiller Andreasson

Kursdeltagarna Lola Ekhator och Afet Abdulljeva samt Lisa Hjelm och Jörg Teichgraeber, utbildningssamordnare.Foto: Tinna Hiller Andreasson

Kortare väg till jobb

Här tar man vara på utländska akademikers kompetens

Av
Tinna Hiller Andreasson

KARLSKRONA. ”Korta vägen” är en utbildning som ska hjälpa utländska akademiker att få jobb fortare. Nyligen startade den fjärde omgången på BTH i Karlskrona.
I genomsnitt tar det sju år för utländska akademiker att komma ut i arbetslivet i Sverige.
För att få ner den tiden startades arbetsmarknadsutbildningen ”Korta vägen”, som har funnits i Karlskrona sedan hösten 2012. För genomförandet står Montico i samarbete med Blekinge Tekniska Högskola.
– För de akademiskt utbildade är det inte alltid rätt nivå på SFI och så kommer de till BTH och det är en helt annan studietakt, förklarar Lisa Hjelm, som höll i utbildningen fram till årsskiftet.
– Här får man också självförtroende, så att man känner att man faktiskt är värd att ha ett jobb här. Och alla får med sig en handlingsplan så att de vet vad de ska göra efter kursen, berättar Jörg Teichgraeber som tog över som utbildningssamordnare i januari.
Vilka som får gå ”Korta vägen” avgörs av arbetsförmedlingen. Helst ska man ha en validering av sin akademiska utbildning och en god språkprognos.
På kursen arbetar man aktivt mot arbetslivet och det ingår alltid praktik. Tre till fyra personer per grupp har fått någon form av anställning direkt efter ”Korta vägen”. Dessutom har majoriteten av deltagarna fått erbjudande om förlängd praktik.
– Arbetsgivarna har varit väldigt nöjda med den här praktiken. Nyckeln till framgången är att vi jobbar hårt med matchning, säger Lisa.
Två av de som har fått jobb efter ”Korta vägen” är Lola Ekhator från Nigeria och Afet Abdulljeva från Azerbajdjan.
Lola är ämneslärare och har varit i Sverige i tre år. Nu jobbar hon som resurs på Rosenfeldtskolan.
– ”Korta vägen” var en fantastisk upplevelse för mig. Jag lärde mig så mycket om Sverige och om hur man ska göra för att få ett jobb. Man får visa vad man kan.
Afet, som är lärare i matematik, har fått jobb på Hästöskolan.
– Både läraren och barnen är så snälla och hjälper mig med språket. Jag är så glad att jag får vara lärare igen.

Publicerad 25 February 2014 08:00