Frassebacken i Hanaslöv kom till efter stormen Gudrun och är uppkallad efter Ingvar ”Frasse” Fransson. Idag byggs en stor Funpark upp i backen varje år. Foto: Calle Berglund.

Frassebacken i Hanaslöv kom till efter stormen Gudrun och är uppkallad efter Ingvar ”Frasse” Fransson. Idag byggs en stor Funpark upp i backen varje år. Foto: Calle Berglund.

”Jag är en hustomte här”

Av
Calle Berglund

FÖRENINGSHJÄLTEN. Ingvar ”Frasse” Fransson har engagerat sig i Hanalövsbacken långt innan det var en skidbacke. Förr kände han alla lördagsåkare vid namn, idag bara ett fåtal . En utveckling han är mycket glad över.

Det första åket i Hanaslövsbacken gjorde Ingvar 1953. Senare köpte kommunen backen och Friluftsfrämjandet i Alvesta fick uppdraget att driva och bygga upp skidverksamheten. Då började Ingvars engagemang.
– Jag bodde så nära, bara 700 meter därifrån, så jag började komma förbi och hjälpa mina kompisar i föreningen. Sedan började mina barn åka och då fortsatte engagemanget, säger Ingvar Fransson.

Egen arbetsgrupp

I början drevs biljettförsäljning och säsongsförberedelser i backen ideellt av 12 personer i föreningen.
Men nuförtiden hjälper mer än 100 personer till att hålla igång skidverksamheten över hela säsongen. Ingvar är med i en arbetsgrupp av ett tiotal pensionärer som han samordnar och ger nya uppdrag beroende vad som behöver göras i anläggningen. Under hela sportlovet jobbade gruppen ideellt i Hanaslövsbacken kl.10-16 varje dag.
– Det finns alltid saker att göra här och att vi är ett gäng som hjälps åt och har jättetrevligt ihop är det som driver mig.

Många uppgifter

Ingvar ser också till att gruppen fungerar under de ideella arbetsdagarna, fixar saker som krånglar och ibland reparerar sånt som går sönder i anläggningen. Han är mycket nöjd med att Hanaslövsbacken i somras fick nya rörsystem och effektivare vattenpumpar med hjälp av föreningens egna inkomster och stöd från kommunen.
– Jag är en hustomte här som finns lite överallt tillsammans med Kenneth Martinsson och övriga pensionärer. Vi jobbar mycket bra ihop, säger Ingvar Fransson.

Märker lyftet

Dagens skidverksamhet och intresset för skidåkning är han väldigt glad för. Han berättar att skidskolan är fullbokad och har fördubblat sina deltagare, att fler skolklasser än tidigare åker under säsongen, att lördagsförsäljningen ökar och att danskar som hyr stuga i Hestra tar svängen ner till Hanaslöv för att åka slalaomskidor och längdskidor i spåren.
– Förr kände jag alla som åkte i backen en lördag, nu är det 20 personer, mer känner jag inte. Det är jättekul och jag kommer att vara hustomte i backen minst tio år till. Jag är ju bara 78 år.

Föreningshjälten: Ingvar Fransson

Ålder: 78 år. År av engagemang: 30 år. Förening: Friluftsfrämjandet Alvesta Det bästa med min förening är: Att backen ligger nära och att vi har så kul ihop. Det jag önskar mig mest till föreningen: En ny lift till.

Publicerad 25 February 2014 15:30