Ensemblen i ”Cyranååååh” över för fullt inför premiären i slutet av februari. Foto: Karl Eckhardt

Ensemblen i ”Cyranååååh” över för fullt inför premiären i slutet av februari. Foto: Karl Eckhardt

Klassiskt drama i modern skrud

Av
Karl Eckhardt

TEATER. Cyrano de Bergerac var en man under 1600-talets Frankrike vars vackra inre skymdes av hans stora näsa. Nu sätter Sölve Rydell upp "Cyranååååh" - en föreställning som förflyttar Cyrano till vår moderna tid.
Efter den stora höstkonserten "Livet, kärleken och döden" är det nu dags för nästa föreställning i Sölve Rydells regi.
Med "Cyranåååh" rör sig Sölve Rydell tillbaka i tiden, till 1600-talet närmare bestämt. Där hämtar han historien om Cyrano de Bergerac men anpassar den till en modern kontext.
– Föreställningen är som en jukeboxmusikal, som Mama Mia eller De Tre Musketörerna med korta spelscener och mycket sånger, säger han.

Insida och utsida

Föreställningen bygger på Edmond Rostands pjäs om den långnäste 1600-talsfiguren Cyrano de Bergenac som skrevs i slutet av 1800-talet. Historien kretsar kring Cyrano och hans komplexfyllda förhållande till sig själv till följd av sin stora näsa. Det är en triangelhandling som rör sig kring Cyrano själv, den vackre Christian och kärleken Roxande: en klassisk berättelse om insida och utsida, yta och djup.
Och det som Sölve Rydell nu har gjort är alltså att han har omarbetat pjäsen och förflyttat den till en nutida kontext. Handlingen är bland annat flyttad till en viskrog i Stockholm och en beskyddarliga med "Hard Pack" skrivet på ryggen får gestalta en grupp råskinn.
Och trots att pjäsen från slutet av 1800-talet utspelar sig under 1600-talet menar Sölve Rydell är den fortfarande äger en viss giltighet för en samtida publik.
– Den är modern i den meningen att den handlar om yta och djup, säger han.
Han menar att i en tid av selfies, självupptagenhet och bekräftelsesökande, är det en berättelse som slår an en ton som når ända in i vår tid.
De historiska avstånden suddas ut och Cyrano de Bergeracs öde framstår som en historia om oss själva.

Samma ensemble

Repetitionerna är nu i full gång inför premiären. Stora delar av ensemblen är dessutom välkänd sedan tidigare: de har tidigare bland annat varit med i föreställningarna "Lyckliga gatan" och "Yuppiee!".
Föreställningen har premiär den 28 februari på Grand och spelades därefter under hela mars månad.
Och var kommer då namnet "Cyranååååh" från? Jo, det kommer från känsloyttringen "åååh" som yttrats av alla litterära hjältar för att uttrycka häftig lidelse. Något som som passar väl in för att beskriva Cyranos hjärtslitande öde.

Publicerad 14 February 2014 08:00