Några av Kjell Hobjers gubbar, som nu visas på Karlskrona konsthall. Bilden är beskuren. Foto: Tinna Hiller andreasson

Några av Kjell Hobjers gubbar, som nu visas på Karlskrona konsthall. Bilden är beskuren. Foto: Tinna Hiller andreasson

Egenartad konstnär ställer ut

Av
Tinna Hiller Andreasson

KARLSKRONA. Många känner igen hans tavlor och många känner igen honom själv. I utställningen ”Vet ni varför jag är som jag är?” finns chansen att verkligen lära känna konsten och människan bakom namnet Kjell Hobjer.
Utställningen på Karlskrona konsthall visar ett brett spektrum av Kjell Hobjers konst.
Här finns de omisskännliga gubbarna i olika varianter; från färgstarka och lysande målningar till dämpade i gråskala och svartvita teckningar i tusch. Här finns gubben som är en stol och gubben som är en matta.
Det offentliga verket ”Bussåkaren” är en lekfull skulptur, som är med i utställningen i form av modell. I fullskala finns den på Kungsplan i Karlskrona. Men här visas också en rad målningar med melankoliska landskap som anas i ett dunkelt blått skimmer, gränsande till det abstrakta. Många av dem målade det senaste året.
Hobjers konst går inte att placera i ett fack. Konstnären rör sig till synes fritt mellan material och tekniker allt eftersom idéerna dyker upp.
I samband med att utställningen öppnade var det också premiär för dokumentärfilmen ”Vet ni varför jag är som jag är?”. Filmen är gjord av journalisterna Henrik Friberg och Martin Hult, som följde Kjell Hobjer i hans vardag under ett års tid.
Här får man bland annat följa med till platser ut Hobjers barndom i Sundsvall och Hässleholm. Filmen handlar om ett sökande efter svar på frågan som titeln ställer, om ett konstnärsliv där ensamhet och utanförskap har tagit alltför stor plats.
Filmen visas i utställningen vid vissa tider under hela utställningsperioden.
Kjell Hobjer föddes i Överluleå 1951 och studerade på Gerlesborgsskolan och Idun Lovéns målarskola i Stockholm. Han är representerad bland annat på Blekinge och Örebro läns museer, Smålands museum och teckningsmuseet i Laholm. Hobjer bor och verkar i Bräkne-Hoby och fick Ronneby kommuns kulturpris 2009.

Missa inte
Kjell Hobjer på Karlskrona konsthall
Utställningen pågår till den 9 mars

Publicerad 14 February 2014 15:12