Viktor Tiger och Märtha Lindström tränade mycket med Vi i femman-spelet inför radiomatcherna.Foto: Tinna Hiller Andreasson

Viktor Tiger och Märtha Lindström tränade mycket med Vi i femman-spelet inför radiomatcherna.Foto: Tinna Hiller Andreasson

5B är bäst i Blekinge

Av
Tinna Hiller Andreasson

KARLSKRONA. På friskolan Musikugglan finns Blekinges bästa femma. Klass 5B klarade galant de kluriga frågorna i radio och gick till kvartsfinal på riksnivå.
Det har varit en intensiv tid för eleverna i 5B. Den 14 januari gick startskottet för Vi i femman i P4 Radio Blekinge, där åtta klasser från hela länet deltog.
Efter att ha vunnit match på match stod det klart att Blekinges Vi i femman-mästare 2014 fanns på Musikugglan i Karlskrona. Däremot blev det stopp vid rikskvartsfinalen den 6 februari där fyra lag kvalificerade sig till den TV-sända finalen.
Men även om de inte kom med till finalen har det varit roligt och spännande att tävla i radio, tycker Märtha Lindström och Viktor Tiger, som fick representera klassen i studion på Radio Blekinge.
– Vi är supernöjda ändå för vi blev bäst i Blekinge! Och så var det intressant, för jag hade inte pratat i radio innan, säger Märtha.

"Väldigt roligt"

– Det var väldigt roligt. Det känns lite konstigt att det är över, tycker Viktor.
Den fråga som avgjorde slutresultatet var en samarbetsövning i matematik.
– Vi fick prova att göra den efteråt allihop och det var en svår uppgift. Och när man sitter i radio är det ju mycket press, säger Engla Havby.
För att förbereda sig inför tävlingarna spelade Märtha och Viktor mycket Vi i femman-spel, både som kortspel och på radions hemsida.
Även före den första uttagningen, där hela klassen fick svara på frågor, var det Vi i femman-spel som gällde.

Vetgiriga elever

Men framför allt handlar det om vetgiriga elever, menar Linda Hjortevik, mentor för klassen:
– Det är tusen frågor hela tiden! Vi jobbar mycket med nyheter och gör Nutidsorienteringen varje vecka. Och så är det väldigt bra stämning i klassen och det underlättar för att lära sig saker.
– Vi har ju en så himla bra lärare också, inflikar Klara Lindegren.

Viktiga mellanmål

Både elever och lärare är överens om ytterligare en sak som bidrog till att det gick så bra i tävlingen.
– Våra kockar här på skolan ordnade så bra mellanmål åt oss innan vi skulle till radion. Det var hamburgare, pizza och pannkakor, berättar Linda.
Att deltagandet i Vi i femman blir ett minne för livet är det ingen tvekan om.
– Det var så roligt när vi fick veta att vi hade gått vidare! Vi sprang ut och skrek att vi hade gått vidare och de som var på fotbollsplanen trodde inte på oss. Men då fick de gå in och titta på hemsidan och såg att det var sant, berättar Tilde Karlsson.

Firade med tårta

Efter blekingefinalen firades klassen med tårta och dagen efter rikskvartsfinalen blev det glass och maränger.
Förutom den stora äran fick klassen även 3000 kronor för sin seger i länet. Hur pengarna ska användas är ännu inte bestämt.
– Vi har tagit fram olika förslag och håller på och kollar vad det kostar. Kanske åker vi till Danmark eller Malmö, förklarar Tilde.

TV-final i maj

Den 2 till 16 maj är det dags för riksfinalen, som sänds i SVT. Eleverna i 5B ska självklart bänka sig framför TV:n.
– Det blir roligt att se vad det blir för frågor, så man kan se om man kan det bättre än de som är med, tycker Love Blomlöv.

Publicerad 14 February 2014 15:12