INGRID HERMANSSON (C) vill väcka diskussion kring våld.Foto: Tinna Hiller Andreasson

INGRID HERMANSSON (C) vill väcka diskussion kring våld.Foto: Tinna Hiller Andreasson

”Samhället är tufft idag”

Av
Tinna Hiller Andreasson

KARLSKRONA. En färsk rapport om sjukskrivningar på grund av våld mot kvinnor fick Centerpartiet att reagera. På Alla Hjärtans Dag hölls en manifestation vid Fredrikskyrkan.
En av de som höll i planeringen av manifestationen mot våld den 14 februari var Ingrid Hermansson.
– Det började vid ett gruppmöte för ett par veckor sedan. Vi pratade om rapporten om de höga sjuktalen för kvinnor som handlar om att de är utsatta för misshandel i hemmet.
Diskussionen gick över till andra aktuella våldsbrott, som flickan som utsattes för övergrepp av tre jämnåriga killar.
– Vi bestämde oss för att uppmärksamma detta och valde Alla Hjärtans Dag. Vi vill förknippa dagen med omtanke om varandra, kända och okända, berättar Ingrid, som menar att det behövs mer civilkurage i samhället.
– Vi måste våga säga till om vi ser någon som är utsatt. Men vågar man det eller är man rädd för att själv åka på något? Det handlar inte bara om kvinnor, utan också mellan män.
Arbetet med en attitydförändring måste börja redan vid tidig ålder, anser Ingrid, som själv är förskollärare.
– Samhället är tufft idag. Redan bland de små barnen finns ett språk som inte är acceptabelt och kommer man upp i skolan blir det ännu grövre. Frågan är var man sätter ribban och om man har orken och resurserna att ta tag i det?
När det gäller misshandlade kvinnor finns ett stort behov av skyddat boende. Tidigare har det legat på den ideella Kvinnojouren, men inom kort öppnar kommunen ett eget skyddat boende.
– Vi ser ett ökat tryck och det finns en ny lag som säger att kommuner inte får förlita sig på ideella föreningar, förklarar Ingrid, som är ordförande i socialnämnden.
Även om det var Centern som höll i manifestationen, så var alla välkomna, oavsett politisk tillhörighet.
– Det här håller alla partier med om, det var bara det att vi tog initiativet, säger Ingrid.
Huvudtalare vid arrangemanget var författaren Kim Kimselius, vars senaste bok ”Den där dagen” handlar om en sjuttonårig flicka som blir våldtagen på ett fotbollsläger.

Publicerad 14 February 2014 15:12