Alexander Hansson är projektledare för Öppna Karlshamn, som i år hålls den 22 februari på Open Data Day. Foto: Oskar Sandström

Alexander Hansson är projektledare för Öppna Karlshamn, som i år hålls den 22 februari på Open Data Day. Foto: Oskar Sandström

Öppna Karlshamn ska vaska fram nya idéer

Hackaton den 22 februari på Östra Piren

Av
Oskar Sandström

CARLSHAMN. Den 22 februari är det Open Data Day, en internationell dag där Carlshamn deltar för andra gången. Förra året var Carlshamn ensamma i Sverige, och det gjordes i mindre skala. I år ska evenemanget bli både större och bredare, säger Alexander Hansson, projektledare och teknisk utvecklare på Netport.

– Alla är välkomna på Öppna Karlshamn. Man behöver inga programmeringskunskaper för att vara med, även om det låter så på namnet Hackaton.
Ett hackaton är ett evenemang där vanligtvis programmerare träffas för att tillsammans komma på nya lösningar, affärsmodeller eller produktprototyper. I fallet Öppna Karlshamn så hoppas arrangörerna Netport Science Park, Blekinge Tekniska Högskola och Karlshamns kommun på att locka fler än programmerare.
– Namnet hackaton kan bli lite missvisande, men vi hoppas att fler kommer än förra året, som var lite av ett testår för att undersöka intresset. Resultatet då blev bland annat en app som kunde mäta kostnaden för lyktstolparnas belysning i kommunen och en app som jämförde medieexponering och aktiekurser för företag.
Öppen data

Öppna Karlshamn använder sig av kommunens öppna data för att ta fram nya lösningar på problem i kommunen, eller saker som kan skötas mer effektivt. Datan som används är inte sekretessbelagd, utan är fri att användas.
– Applikationer inriktade på turism är ett bra exempel på vad det här skulle kunna leda till. Kanske en parkeringsapp för att se var någonstans det finns lediga platser, vad de kostar och hur lång tid man har kvar, säger Alexander Hansson.Större, bättre, bredare

Förra året hade Öppna Karlshamn 20 deltagare. I år hoppas man på åtminstone 60 personer. Vilken data och vilket som är årets tema presenteras klockan 10 den 22 februari.
– Vi hoppas att fler kommer, som exempelvis bibliotekarier, tjänstemän och chefer. Alla som har en idé och tillsammans med andra vill utveckla nya lösningar för Karlshamns kommun kan komma hit och presentera den.

Öppna Karlshamn hålls den 22 februari på BTH, med start klockan 9. Det är projektet Open-DAI som har gjort det möjligt för Karlshamns kommun att öppna sin data. Open-DAI står för Opening Data Architechtures and Infrastructures of European Public Administrations. Projektet pågår 2012-2014 och har elva partners i fyra länder, Italien, Spanien, Sverige och Turkiet. Syftet är bland annat att skapa en molntjänst för data från den offentliga sektorn.

Publicerad 12 February 2014 12:00