”Vi hade haft efterfrågan på marklägenheter”, säger Mikael Bengtsson (C), ordförande i Ljungbybostäder. Foto: Karl Eckhardt

”Vi hade haft efterfrågan på marklägenheter”, säger Mikael Bengtsson (C), ordförande i Ljungbybostäder. Foto: Karl Eckhardt

Åängen börjar ta form

Av
Karl Eckhardt

BOSTAD. Asfalt har lagts, väggar har rests och kablar har dragit. Nu börjar Ljungbys nyaste bostadsområde Åängen ta form. De första hyresgästerna har flyttat in och man har börjat bygga lägenhetshusen - den sista etappen innan allting ska vara färdigt.
Fortfarande ser det ut som vanlig byggarbetsplats. Men det finns en distinkt skillnad: utmed den asfalterade gata som har getts namnet Ugglegränd står marklägenheterna på rad, nästan samtliga redo att börja nyttjas. Det har redan flyttat in hyresgäster i de sex första marklägenheterna och snart kommer de resterande husen på gatan att finnas tillgängliga för uthyrning.
Intresset har varit stort - det tog inte lång tid innan samtliga lägenheter hyrdes ut.
– Vi hade haft efterfrågan på marklägenheter. I alla områden där vi har marklägenheter är det alltid kö, säger Mikael Bengtsson (C), ordförande i Ljungbybostäder.
Och bland de första hyresgästerna har det än så länge bara varit nöjda miner.
– De är jättepositiva, jag har bara hört positivt, säger Linda Bodevind som är bostadsuthyrare.

Stor efterfrågan

Totalt rör det sig om 16 marklägenheter och 16 lägenheter i två flerbostadshus på två våningar.
– Detaljplanen var sådan att du får inte bygga mer än två våningar, så det passade oss också, säger Elisabeth Berntsson som är projektledare på Ljungbybostäder för Åängen.
Det finns också en spridning i bostadstyperna. Allt ifrån en och en halvor till fyror finns i de olika husen. Och just treor och fyror har det varit en extra stor efterfrågan på, något som man funderar på att ha med sig nästa gång man bygger nytt.
– Det är en sån sak som det inte är lätt att veta innan, säger Mikael Bengtsson.
Byggentreprenören är LJ Bygg i Ljungby som fick uppdraget genom en offentlig upphandling.
– Det var lokala byggare som tog alltihopa, så det har varit jättebra. Det är lätt att förhandla med mindre företag också, säger Mikael Bengtsson.

Tänker på kostnader

Den dyraste lägenheterna är av naturliga skäl fyrorna. Hyrekostnaderna ligger på 9500 kronor, men några större diskussioner bland de kommande hyresgästerna om nivåerna på hyrorna har det inte varit.
– Vi har billiga hyror om man tittar generellt i Sverige. I Kronobergs län ligger vi på andra plats, vi har näst lägst hyra i länet, säger Mikael Bengtsson.
Det har inte sparats på standarden för de 42 miljoner kronor som hela bygget kostat. I lägenheterna ingår tvättmaskin, torktumlare, hällspis och diskmaskin.
Hade man kunnat spara in på vissa saker för att få ner hyran?
– Vi har tänkt på kostnaderna hela tiden. Nu är det parkettgolv i lägenheterna. Men det blir inte så mycket billigare om man lägger in något annat, rent kvadratmeterprismässigt. Vi har valt att ha diskmaskin men vi har inte några lyxgrejer, det är bra standard men ändå till ett vettigt pris, säger Elisabeth Berntsson.

Publicerad 12 February 2014 15:00