Lennart Ung (KD) vill satsa på och utveckla cykelmöjligheterna. Foto: Peter Enckell

Lennart Ung (KD) vill satsa på och utveckla cykelmöjligheterna. Foto: Peter Enckell

Vill ha kustnära cykelled

Av
Stina Pettersson

BLEKINGE. Kristdemokrater vill ha en kustnära cykelled genom Blekinge. Det vore en möjlighet för de som bor vid kusten och skulle kunna leda till lokal affärsutveckling tror Lennart Ung (KD).

Förra året lämnade Lennart Ung och partikollegan Johannes Chen in en motion till regionstyrelsen om en kustnära cykelled i Blekinge. De ville att en förstudie skulle göras om att bygga en sådan som kan kopplas ihop med Sydostleden.

Enligt de båda politikerna skulle det förstärka bilden av Blekinge som ett turistvänligt landskap som satsar på miljö, hälsa och rekreation.
– Det gäller att vara med på det här tåget nu. När regioner runt oss jobbar med det här är det viktigt att vi också är med, säger Ung.

Viktig för boende

Lennart Ung tror också att en cykelled längs med kusten är viktigt för de som bor där. Det skulle ge dem möjlighet att cykla eller promenera i trafiksäker och i stort sett bilfri miljö till andra tätorter, badstränder, utflyktsmål och skolor i närheten.
– Det är inte kul att cykla längs landsvägen, säger han.

Lokal affärsutveckling

Han menar att i andra länder är det de närboende som använder cykellederna mest eftersom turistsäsongen har högsäsong i mitten av maj till början av september. Men det finns även möjlighet att bygga upp turism längs en kustnära cykelled.
– Ta Kattegattleden till exempel, där har de som ambition att skapa en cykelled fylld av upplevelser.

Ung tror att en led i Blekinge skulle kunna skapa möjligheter till lokal affärsutveckling.
Motionen besvarades i höstas och blev då nedröstad. Det kommer dock att bli en återremiss, men enligt honom är den inte prioriterad.

Publicerad 07 February 2014 12:00