Så blir årets Midvinterton Folkmusik i Folkets Hus

Musik från både Tornedalen och Örebro

Av
Oskar Sandström

OLOFSTRÖM. På lördag fylls Folkets Hus i Olofström av balkansväng, stämsång från Tornedalen och ekivoka viskurser. Då är det nämligen dags för Midvinterton, folkmusikfestivalen som sätter sången i centrum.

Midvinterton står för dörren och lockar i år bland annat med två föreställningar med Apolonia. Dels musiksagan Resan till Apolonien, som spelas på lördagsförmiddagen, dels en konsert kvällstid. Apolonia är normalt sett ett niomannaband men för spelningen på Midvinterton skalar de ner till en kvartett.

Spelar på kantele

Från Tornedalen kommer en annan kvartett, Jord. De debuterade 2002, och från och med tredje skivan ”Nice matka” som kom 2011 sjunger bandet på sitt minoritetsspråk meänkieli. Jord består av Susanne Rantalo, Jan Johansson, Johanna Lindgren och Erling Fredriksson.
Från Carlshamn, men med rötterna i Olofström. Så presenteras PPM, bestående av Peter Olofsson, Paul Carlsson och Martin Giselsson. Trion har släppt tre skivor och inspireras av den amerikanska folkmusiktraditionen med exempelvis bluegrass, americana, country och blues.
Ett mer långväga band är Kardemimmit från Espoo, Finland. Den finska kvartetten spelar nyskriven folkmusik på det finländska nationalinstrumentet kantele.

Six String Yada från Örebro blandar bluegrass med psychobillycovers. Foto: Marcus Broberg

Six String Yada från Örebro blandar bluegrass med psychobillycovers. Foto: Marcus Broberg

Från Örebro

Six String Yada från Örebro är ett bluegrassband, men som även spelar så udda toner som deathmetalcovers eller psychobillyballader. Psychobilly är en fusionstil som enklast kan förklaras som en blandning av punkrock och rockabilly. Då cellisten Jonas Bleckman saknas består bandet under Midvinterton av Agnes Brodeby, fiol, Erling Bronsberg, banjo och Simon Nyberg, gitarr.

Ekivoka visor

Utöver nyss nämnda band spelar även dansk-kanadensiska duon Jacobsen & Boulanger. Helt och hållet från Danmark kommer Jens Ulvand och Julie Hjetland som blandar elektroniska ljud med folkmusik.
Kvällens presentatör är Brita Björs, sångpedagog vid bland annat Malungs folkhögskola. Utöver att vara kvällens värd kommer hon efter lunch att hålla kurs i ekivoka visor. Andra kurser under dagen är bland annat slängpolska, schottis och meänkieli för nybörjare.

null

Publicerad 05 February 2014 12:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen