Sune Håkansson tog initiativet till det nya partiet Blekingepartiet. Foto: Stina Pettersson

Sune Håkansson tog initiativet till det nya partiet Blekingepartiet. Foto: Stina Pettersson

Sjukhuset är Blekingepartiets fråga

Av
Stina Pettersson

BLEKINGE. Ännu ett nytt parti har startat i länet, Blekingepartiet. Deras mål är att ett nytt sjukhus ska byggas mitt i länet.

Diskussioner om framtiden för länets sjukhus har pågått länge. Landstingets utredare Ronny Petersson har gjort en förstudie om Blekinges sjukhus och tror inte på renovering. Han menar att ett nytt sjukhus bör byggas centralt i länet.

De tankarna delar Sune Håkansson som tidigare startat Ronnebypartiet. Han tror så mycket på frågan att han tog initiativ till Blekingepartiet. Det är frågan om ett nytt sjukhus som partiet ska driva.
– Det behövs egentligen inte mer. Sjukvården är mer än 90 procent. Sen vet vi att sjukvården är mer än sjukhuset, men sjukhuset kommer att styra debatten, säger han.

Håkansson tycker att sjukhuset ska ligga nära E22, flyget och järnvägen.
– Det kan vara så att militären säger att det inte får vara så nära. Men jag har inte pekat ut att här ska det vara.

Enkelt starta parti

Han menar att det är enkelt att starta ett parti om man har en hyfsat bra fråga och internet underlättar. Därför tror han att fler småpartier kan starta nu för tiden.

Att Blekingepartiet inte kommer att få många röster i Karlskrona räknar han med. Men om karlskroniterna blir rädda för att sjukhuset blir för litet efter hand så att det flyttas från Blekinge tror han att även de kommer att rösta.
– Om Carlshamnsborna tror att Carlshamns sjukhus är för litet kommer de att rösta på oss.

Sjukhuset valfråga

Redan till hösten ställer Blekingepartiet upp i landstingsvalet. Håkansson påpekar att Ronnebypartiet trots det fortsätter som vanligt. Men han är inte orolig för att hinna locka röster till det nya partiet.
– Inte alls. Jag är nybliven pensionär och någon hobby måste man ha.

Vilka mer som är med i partiet vill han inte avslöja eftersom det inte är klart än. I skrivande stund håller partiet på att bildas.

Sune Håkansson är ganska säker på att sjukhuset blir en viktig valfråga. Han förutsätter att ett beslut kommer att tas de närmaste fyra åren. När det är klart att det blir ett nytt sjukhus är partiet nöjda.
– Jag klarar ett tag till, sen tyar jag inte mer.

Publicerad 04 February 2014 12:00