Tünde Ilyés-Kóré, Belma Hadzisejdic och Maria Elverius arbetar på samma avdelning i Åsiktens särskilda boende. Att kunna vara med från början och samtidigt skapa nya rutiner för de boende har varit en av fördelarna med den nya arbetsplatsen. Foto: Karl Eckhardt

Tünde Ilyés-Kóré, Belma Hadzisejdic och Maria Elverius arbetar på samma avdelning i Åsiktens särskilda boende. Att kunna vara med från början och samtidigt skapa nya rutiner för de boende har varit en av fördelarna med den nya arbetsplatsen. Foto: Karl Eckhardt

Nöjda miner på Åsikten

Av
Karl Eckhardt

VERKSAMHET. Sedan några månader tillbaka har verksamheten i Åsikten varit igång. Lokaltidningen besökte det som har kallats för "framtidens boende".
Sedan invigningen av Åsikten ägde rum i november har det inte varit en lugn stund i huset. Personalen har kommit på plats, de boende har flyttat in och nu gäller det att arbeta in de nya rutinerna.
Tünde Ilyés-Kóré, Belma Hadzisejdic och Maria Elverius är tre av de undersköterskor som sedan några månader tillbaka har Åsikten som sin nya arbetsplats. Tidigare har det arbetat på andra äldreboenden runt omkring i kommunen och nu jobbar de på samma avdelning i Åsiktens särskilda boende.
– Vi trivs jättebra!, säger Tünde Ilyés-Kóré.
I deras avdelning finns tjugo vårdtagare och de påpekar att en av fördelarna med att jobba på Åsikten är att man har försökt bryta gamla rutiner och istället införa nya. Till exempel vill man ge större frihet åt de äldre och själva låta dem bestämma över sin vardag.
– Man utgår väldigt mycket för hur jag vill ha det när jag blir gammal. Att jag själv inte vill bli väckt klockan kvart över sju bara för att äta frukost, jag kan äta frukost senare. De kommer upp när de vill och de äter frukost när de vill, det är de själva som ska bestämma, säger Belma Hadzisejdic.
Att genomföra olika aktiviteter är också en viktig del av verksamheten, men även där har man försökt att göra saker och ting lite annorlunda.
– Vi försöker hitta på en massa roliga saker, och inte bara tidningsläsning och gudstjänst. Vi har varit på bio, säger Tünde Ilyés-Kóré.
Samtliga har dessutom känt ett stöd uppifrån för att kunna genomföra förändringar i arbetet.

Flera aktiviteter

Att engagera de boende i olika aktiviter är en viktig del av arbetet på boendet, menar Conny Östberg som är en av två aktivitetspedagoger på Åsikten. Hans uppgift är inte enbart att organisera olika aktiviter utan också att vara en hjälpande hand när någon boende vill skapa en egen aktivitet.
– Vi har fått förslag på en hel del. Sen är det kanske inte i detalj att vi har fått förslag om allting, men vi har fått önskemål, säger han.
Av antalet aktiviter som pågår i Åsikten verkar satsningen ha gått hem bland de boende. I aktivitetskalendern för februari bjuds det på allt ifrån andakt och kortspel till filmvisningar och bokcirklar. Aktiviterna är frivilliga, men de finns där som ett alternativ för den som vill delta.
– I en del aktiviteter tänker vi oss att vi kanske är igång i början och sen drar vi oss tillbaka så att gruppen kan bli självfungerande, säger han.

Populärt val

Att bo på Åsikten har visat sig vara ett populärt val hos många. Det har bara gått några månader sedan öppnandet och av de fyrtio trygghetslägenheterna är nästan samtliga uthyrda.
– Vi håller på att hyra ut, vi har tre lägenheter kvar. Vi har 26 i kö just nu och vi går enligt listan, det är först till kvarn, säger Anna Tönnesen som är fastighetsförvaltare.
Harriet Kristensson som är socialt ansvarig samordnare har varit delaktig i arbetet med Åsikten från början till slut. Hon berättar att man till en början var rädd att många pensionärer skulle bli avskräckta av de höga hyrorna - något som snarast har visat sig bli motsatsen.
– Jag minns när vi var på Grand i fjol och skulle presentera hyrorna för första gången. Hela Grand var fullt med pensionärer men där var inte någon som sa "Men Gud, det går inte att bo där!".

Publicerad 04 February 2014 12:00