I soffan:Susanne Brannebo, Jessica Holmström, Stående från vänster: Titte Glans, Frida Sjöholm, Lotta Gustafsson, Carina Flodin, Åsa Jarevik, Malin Håkansson, Anna Nilsson, Wiwi-Anne Bengtsson, Sandra Axelsson, Anneli Karlsson FOTO: Peter Enckell

I soffan:Susanne Brannebo, Jessica Holmström, Stående från vänster: Titte Glans, Frida Sjöholm, Lotta Gustafsson, Carina Flodin, Åsa Jarevik, Malin Håkansson, Anna Nilsson, Wiwi-Anne Bengtsson, Sandra Axelsson, Anneli Karlsson FOTO: Peter Enckell

Kvinnor inspireras att expandera

Av
Peter Enckell

VÄSTBLEKINGE Projektet ”Expansiva företag” får en uppföljning. Ett dussintal kvinnor får nu chansen att precis som sina företrädare fördjupa sig i företagandets ädla konst. Vid en kick off på IUC i OLofström berättade bland andra en av de tidigare deltagarna, Jessica Holmström, om hur kursen fick henne att utvecklas som företagare. Jessica var förra året en av Svenskt Näringslivs kandsidater som länets mest företagsamma person 2013.
Kursledarna Anneli Karlsson och Susanne Brannebo introducerade kursen för deltagarna som samtliga hört mycket talas om den. Att sedan Jessica kom och berättade om några av de fördelar som hon tagit till sig, gjorde inte saken sämre. Framför allt var det enligt Jessica själva nätverket som kändes bra.
– Vi träffas fortfarande, trots att kursen är slut för länge sen, berättar hon. En viktig erfarenhet för henne var att få bukt med det sk ”Kan-Själv-syndromet”. Man ska inte göra allt själv utan ta hjälp av dem som är bättre på områden som man själv kanske inte tycker såå mycket om eller rent av känner sig otillräcklig inom.
Jessica tog steget från ambulans och operationssköterska till att starta det egna företaget Enslinjen och sedemera företaget Techmedico tillsammans med den erfarne företagsräven Sven Åsheden.
– Sven är Herr ordning och reda medan jag får kalla mig Fru kaos, berättar Jessica.
– Men det var lite läskigt att komma till insikt att man faktiskt var beroende av andra. När det väl var konstaterat, blev dock allt mycket enklare och faktiskt självklart. Kompletteringen har gjort företaget framgångsrikt och nu håller de bland annat på att gör Blekinge hjärtsäkert.
Susanne Brannebo har många erfarenheter att delge och det är precis det som de tolv kvinnliga företagarna nu ska få ta del av. Vi lär säkert höra talas om dem här i spalterna på samma sätt som vi presenterat den lyckosamma resa som Jessica gjort fram till nu.
De företagsnamn som ni kan komma att höra mera om är Ett rum och kök, Glanstorps, Sölvesborgs ridskola-stall Bokeslätt, Kaliber Kommunikation, Asarums begravningsbyrå (Ing-Marie Lange som dock missade själva introduktionen), Flodins Design AB, Tusen Trådar, Lantbruk Sandbäck, EBP, Accordance, Adacta Personalplanering.
Projektet Expansiva Företagare har fått pengar av Tillväxtverket, Sparbanken i Karlshamns utvecklingsstiftelse och näringslivsstiftelse, Sölvesborg- Mjällby Sparbank och av Sölvesborgs, Carlshamns och Olofströms kommuner.

Publicerad 04 February 2014 12:00