Freak Kitchen bjöd på konsert och clinic på Effekt i Carlshamn i lördags. Foto: Oskar Sandström

Freak Kitchen bjöd på konsert och clinic på Effekt i Carlshamn i lördags. Foto: Oskar Sandström

Uppskattad clinic och konsert med Freak Kitchen

"Vi är ett kött- och potäterband"

Av
Oskar Sandström

CARLSHAMN. I lördags fick nattklubben Effekt besök av kultrockbandet Freak Kitchen. Bandet var i Carlshamn för att ge en konsert och en så kallad clinic, där bandmedlemmarna bjöd på såväl turnéminnen och mundiarré som musikteori från södra Indien.

Freak Kitchens spelning på Effekt är reslutatet av ett samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan och Effekt Nöje och Mat. Bandets medlemmar Mattias ”Ia” Eklundh (sång och gitarr), Christer Örtefors (bas och sång) och Björn Fryklund (trummor) bjöd på lite historik om bandet och hur det kom sig att de började spela tillsammans.
Även om Freak Kitchen gjort sig kända för avancerade taktarter och en gitarronani av Guds nåde så har det aldrig varit ett självändamål.
– Vi är ett ”kött och potäter”-band, lite garagerock bakom fritidsgården. När jag skriver låtar brukar jag inte sträva efter att de ska vara i elva sextondelar. Låter det bra så låter det bra. Vi vill inte stå och spela som duktiga musikhögskoleelever. Inte för att det är något dåligt, säger Mattias Eklundh. Han får medhåll av basisten Christer Örtefors.
– Jag är gammal punk- och hårdrocksmusiker. Jag vill inte stå och räkna bråk i takterna, jag vill bara spela.
Mattias Eklundh gav några råd till publikens musikentusiaster som vill bli bättre.
– Det tråkiga svaret är att du får tillbringa 15 år med din gitarr. Det finns ingen quick fix, ingen app som kan hjälpa dig. Sätt dig ner på din stjärt och öva.
På lördagskvällen spelade Freak Kitchen för ett fullsatt Effekt, med Solid Flow som förband.

Mattias

Mattias "Ia" Eklundh. Foto: Oskar Sandström

null

Publicerad 03 February 2014 14:50