Eleverna Jesper Hellsberg, Simon Gustafsson, Lovisa Ågren och Anna Bøthun träffade vice komunalråd Kenneth Michaelsson (C), Tim Svanberg (C) och EU-parlamentarikern Kent Johansson (C). Foto: Stina Pettersson

Eleverna Jesper Hellsberg, Simon Gustafsson, Lovisa Ågren och Anna Bøthun träffade vice komunalråd Kenneth Michaelsson (C), Tim Svanberg (C) och EU-parlamentarikern Kent Johansson (C). Foto: Stina Pettersson

Elever träffade parlamentariker

Av
Stina Pettersson

RONNEBY. EU-parlamentarikern Kent Johansson (C) besökte Ronneby. Här träffade han bland annat elever från Knut Hahnsskolan och lyssnade till deras erfarenheter av utlandsstudier.

På kort tid besökte Kent Johansson 24 orter i Sverige och Ronneby var den enda i Blekinge.
– Jag hade bestämt att under en månad skulle jag besöka orter från Kiruna till Svalöv för att få exempel på hur förändring sker i Europa och lokalt. Jag ville besöka en ort i Blekinge och Ronneby har varit ihärdiga och har duktiga företrädare för Centern, säger han.

Berättade om utbyten

Väl här besökte han Cefur och träffade fyra elever som går andra året på naturvetenskapliga programmet på Knut Hahnsskolan, De var Anna Bøthun, Simon Gustafsson och Jesper Hellsberg som studerat en period i Österrike samt Lovisa Ågren.

Tanken med mötet var att de skulle kunna prata om att jobba och studera utomlands. I EU diskuteras umgänge mellan Europas länder nu.

Eleverna berättade om sina erfarenheter av utbyten genom skolan. En nackdel som de tog upp var att de både behövde läsa in det som deras klasskamrater i Sverige lärt sig och samtidigt läst ämnen i Österrike.
– Det hade varit skönt om vi hade kunnat följa med dem där hela tiden, om det vi lärde oss där hade kunnat uppväga något här hemma. Men det är ju svårt med språket, säger Anna Bøthun.

Aldrig gemensamt system

Elever från andra länder som också gjorde utbyten på samma skola behövde endast läsa de ämnen som de studerade i Österrike.
– Vi kommer aldrig att ha ett gemensamt gymnasiesystem i Europas länder men man måste kunna röra sig mellan länderna.
– Det pågår diskussioner om hur olika system kan umgås med varandra om hur vi ska kunna vara förenade i mångfald, hur olikheter ska kunna umgås, hur olika utbildningar ska kunna umgås. Detta är oerhört viktigt att jobba med, säger Kent Johansson.

Knut Hahneleverna tycker även att elever som inte läser så mycket språk ska få möjlighet till utbyten. De fick chansen att åka till Österrike eftersom de läser tyska.
– Det är viktigt med fler utbyten för grundklasser. Annars är det bara de som vågar som får åka, var Anna Bøthuns råd om vad kommunen och Kent Johansson ska fortsätta med när det gäller arbetet med mer kontakt mellan europeiska länder.

De andra eleverna höll med henne och la till att tre månaders utbytestid är lagom men att en del elever kan behöva mer.

Publicerad 01 February 2014 12:00