Hyllning av turismnäringen

Nu är det dags för Turismgalan och Guldekoxepriset

Av
Stina Pettersson

KARLSKRONA. Den 27 februari är det dags för en dag i besöksnäringens tecken. Då hyllas näringen genom en konferens på dagen och Turismgalan på kvällen.

I år är temat ”att våga tillsammans”. Det handlar om att kulturen och besöksnäringen har mycket att hämta om de jobbar tillsammans enligt projektledare Hanna Nilsson. På dagen kommer konferensen att hållas i konsthallen i Karlskrona.

Utdelning av pris

Där blir det föreläsningar med bland annat Karin Karlsson, projektledaren som har jobbat med Eurovision song contest, och Nina Johansson, Blekinges mest företagsamma människa 2012. Deltagarna kommer även att överraskas under dagen med inslag som exempelvis utdelning av Guldekoxepriset.

På kvällen är det sedan dags för Turismgala på Scandic Karlskrona. Där kommer fler Guldekoxepris att delas ut. En nomineringsgrupp har tagit fram kandidater till priset inom fyra kategorier: årets kulturturismpris, årets värdskapspris, årets tekniska nytänk och årets nykomling.
– Kategorierna är de mest avgörande områdena för Blekinges utveckling, berättar Hanna Nilsson.

Nytt för den här gången är att nomineringsgruppen har tagit fram kandidaterna i varje kategori och allmänheten röstar fram vinnarna. Tidigare har det varit ombytta roller, allmänheten har nominerat och en jury utsett vinnarna. Rösta gör du via galans hemsida, där finns också motiveringarna.
– Priset tilldelas personer, verksamheter och produkter som utmärkt sig under året som gått, säger hon.

Väldigt betydelsefullt

Lisbet Bosse från Gourmet Grön i Carlshamn är nominerad till världsarvspriset. Hon tycker att det är en otrolig ära och är jätteglad över nomineringen.
– Vi har gjort ett väldigt bra jobb nere på restaurangen och utanför restaurangen. Det skulle betyda mycket för oss att vinna. Det skulle vara otroligt bra marknadsföring, säger hon om nomineringen.

Turismgalan är en del av projektet Attraktionskraft Blekinge som nu lider mot sitt slut. Tre år har galan arrangerats, hur det blir nästa år återstår att se.

De nominerade

Årets kulturturismpris Glastornet Studiohytta - Malin Mena Anettes skafferi Matvandring i Näckens tecken - Annette Stigsdotter Sweden Rock Festival - Mats Natvig med medarbetare Årets värdskapspris Susanne Demåne - Edestad Ronneby Aspö Lotstorn - Sven-Erik Löfgren Gourmet Grön Karlshamn - Lisbet Bosse med medarbetare Årets tekniska nytänk Blekinge museum och Hi Story - Marcus Sandekjer med medarbetare tillsammans med Mikael Kluge och Ted Karlberg Stac - Cecilia Wulfing Dettner och medarbetare Kreativum - Tina Ivarsson med medarbetare Årets nykomling Pinamackorna - Anna Johansson, Emelie Trossö och Emma Nordanfors. Brygghus 19 - Dan-Magnus Svensson och Magnus Karlsson Farfars pärla - Filip Wägbo Rösta på blekingeturismgala.se

Publicerad 25 January 2014 12:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen