365 saker att göra i Ronneby är nu slut

Av
Stina Pettersson

RONNEBY. Nu har projektet 365 saker att göra i Ronneby avslutats. Arrangörerna är nöjda med resultatet.

Kirsti Emaus, kultursekreterare, tycker att projektet har gått jättebra.
– Det har varit jättekul och det har varit många arrangemang i samband med projektet och vi har berört många åldersgrupper, säger hon.

Ett av målen var att skapa en mötesplats och det har de lyckats med.
– Många medelålders har suttit här och haft möten. Det har blivit en mötesplats här även utanför hubarna, berättar Emaus.

Lockade karlskroniter

Personalen på konsthallen har fått idéer från projektet. Bland annat har de märkt att det är uppskattat att ha något folk kan göra i anslutning till konsthallen. Under projektets gång har där funnits en symaskin som använts flitigt och stafflier som olika åldrar målat och ritat på. Under den tiden har Kulturcentrum levt både på dagtid och kvällstid.
– Det får oss att tänka att det vore önskvärt att ha kvällsöppet igen. Vi hade det för ett tag sedan på onsdagar. Men det var få besökare. Det krävs att man har något arrangemang, säger Kirsti Emaus.

De ville även locka folk från Blekinges övriga kommuner och det har de lyckats med.
– Det har varit en hel del ungdomar från Karlskrona här och någon gång var det till och med några från Bromölla, säger hon.

Emnika Karlsson som har varit projektansvarig har pratat med flera besökare som har berättat att de tycker att Kulturcentrum är jättefint men tycker att det borde marknadsföras bättre eftersom det är många som inte vet om att det finns.

Totalt har 2 800 personer besökt aktiviteterna på konsthallen under projektet, vilket är en stor ökning. Några av arrangemangen kommer nu att fortsätta fast i andra koncept.
Bland annat är det singersongwriterkvällen, Det mångkulturella kaféet fortsätter och det blir förmodligen fler rävspel även om det första inte var välbesökt.

Kirsti Emaus tycker att det är synd att inte mer blir kontinuerligt eftersom det tar ett tag för folk att upptäcka aktiviteterna.

Japanskt populärast

Populärast av arrangemangen var Japanese street fashion. Många besökare lockades även när folkhögskolan höll i workshops.

I Ronneby pratas det mycket om att det inte finns något att göra. Men Kirsti Emaus tycker att det finns många aktiviteter i kulturfoldern året om.
– Men det verkar som att man måste paketera det som med det här projektet. Då blir det mer intressant.

Under projektets gång har besökarna även fått svara på frågor om vad de tycker om Ronneby och vad de saknar. De svaren lämnas nu till kommunens politiker.

Vanligaste svaren som lämnats

Vad saknar du i Ronneby? Fler affärer, jobb, skatehall, högskola, förändring av torget och att kommunen borde följa enprocentsregeln vad gäller konst i samband med nybygge. Vad vill du ha i Bruket? Lokaler för ateljéer, mer aktiviteter, musik, museum, pyssel, bibliotek, kulturhus och ungdomshus. Vad tycker du är bra i Ronneby? Brunnsparken, Kulturcentrum, naturen, närheten, storleken, mycket kultur, läget, allt, människorna, lugnet och arrangemanget 365 saker att göra i Ronneby. Vad skulle få dig att vilja bo i Ronneby? Jobb, bättre kvalitet på skolorna och fler affärer.

Publicerad 24 January 2014 17:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen