Nils Hector är glad för nomineringen till Årets klubb vid Manifestgalan 2014. Men är kritisk till att SAMI:s pengar sällan går till de artister som spelar, eller vars skivor spelas på Kafé de luxe.
– Tyvärr går alla de tusenlappar vi betalar ut till en mall, fastän vi egentligen spelar mycket mer alternativ och smalare musik. I framtiden kunde man ju önska att de med teknikens hjälp kan ha en liten mikrofon här som plockar upp vad vi spelar för musik, så att pengarna går dit. Foto: Calle Berglund

Nils Hector är glad för nomineringen till Årets klubb vid Manifestgalan 2014. Men är kritisk till att SAMI:s pengar sällan går till de artister som spelar, eller vars skivor spelas på Kafé de luxe. – Tyvärr går alla de tusenlappar vi betalar ut till en mall, fastän vi egentligen spelar mycket mer alternativ och smalare musik. I framtiden kunde man ju önska att de med teknikens hjälp kan ha en liten mikrofon här som plockar upp vad vi spelar för musik, så att pengarna går dit. Foto: Calle Berglund

”Det handlar om ett öppet sinne”

Av
Calle Berglund

HYLLAT. Kafé de luxe har röstats fram i nomineringen till priset Årets klubb vid 2014 års Manifestgala. Nöjesdirektören och delägaren Nils Hector ser en framgångssaga där klubbidentiteten utgår från sig själv och det smala sprids till alla.
Nomineringen är nyinstiftad av SAMI, Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation, med nästan 500 licensierade klubbar över hela landet, som alla betalar en ersättning för musiken som spelas som ska gå vidare till musikerna. Fyra klubbar har chansen att röstas fram till priset av klubbesökarna: Kafé de luxe i Växjö, Heaven Up There och Bangers "N" Mash i Stockholm och Örebros kårhus.
– Vi vill uppmärksamma framgångsrika klubbar och belöna dem för deras arbete. Klubbarna ger inte bara sina besökare upplevelser, de spelar också en viktig roll för artister och musiker, säger Elisabet Widlund, kommunikationschef på SAMI.

Viktigt arrangemang

Nils Hector, nöjesdirektör och delägare i Kafé de luxe, är glad för alla rösterna och ser nomineringen som ett bevis på att Deluxe tillför något mer än att bara ha artister på sin lilla scen.
– Det är vi och andra arrangörer som är länken mellan artister och publik. Och om vi får priset visar det att en arrangör kan tillföra mer än det dyraste PA-systemet, de bästa kravallstaketen, de största scenerna och de hippaste artisterna. Vi har aldrig uppfyllt en rider för våra artister och bokningsbolagen vet att på Kafé de luxe får de inte det där, men musikerna blir väldigt nöjda ändå, säger han.

Egen framgångssaga

Att Kafé de luxe hela tiden satt sig själva i centrum utan att ängsligt snegla på andra succéklubbar ser Nils som en viktig del i framgångssagan.
– Vi gör något vi tycker är det bästa och skapar ett ställe där vi själva trivs, vilket jag tror smittar av sig på gästerna så att de också trivs, säger Nils Hector.
En annan viktig del av sagan är att locka en så blandad och bred publik som möjligt. Något som Kafé de luxe alltid strävat efter och gjort mer med åren, men verkligen kan jobba vidare på, enligt Nils.
– Vi kan samarbeta mer med föreningar och engagera musiker eller diskjockeys med olika musikkultur för att föra fram det ännu mer. Folk ska inte känna att man behöver ha en viss stil för att gå på Deluxe, det handlar om en inställning och ett öppet sinne.

Kulturspridare

Kombinationen av en fritidsgård för musikintresserade, en restaurang och ett kafé med en bred publik där alla kan upptäcka ny musik och kultur, är visionen som driver honom att göra Kafé de luxe ännu bättre.
– Det är kul att Maia Hirasawa och Hästpojken kommer hit och spelar, men det som känns riktigt stimulerande är när man gör något riktigt smalt, typ en finsk tangotrio och folk hakar på.

Publicerad 20 December 2013 12:00