Roger bemöter samhällsrädslan med kunskap

Av
Calle Berglund

FÖRÄNDRING. Den 1 december uppmärksammas World Aids Day i Växjö. Föreläsaren Roger Borén har levt med hiv i 14 år och besöker stan för att föreläsa om hur han bemöts av och bemöter samhällets rädsla för sjukdomen.
– Idag är det en mjukare attityd, men man känner rädslan ändå, säger han.

Det internationella temat för årets World Aids Day är ”Getting to zero”, vilket betyder noll nya hiv-infektioner, noll aidsrelaterade dödsfall och noll diskriminering av hiv-positiva. I Växjö har Noaks ark öppet och anordnar en föreläsning med Roger Borén.
– Jag ska föreläsa min resa med hiv, bemötandet och det jag har fått uppleva genom åren som hiv-positiv, säger han.

Öppnade sin historia

Roger jobbar med behandling av kriminalitet och beroende, och började föreläsa om sina erfarenheter efter att han tillsammans med Noaks Ark startade ett utbildningsprojekt i Kalmar kommun om bemötande av hiv-positiva personer.
– Efter det valde jag att öppna upp min egen historia, säger Roger Borén.

Seglivade myter

Han smittades av hiv för 14 år sedan och tycker att attityden till och kunskapen om sjukdomen i samhället sakta har börjat förändras sedan dess. Men många personer bemöter fortfarande Roger och andra hiv-positiva med rädsla.
Och myterna om att hiv bara drabbar homosexuella, narkomaner och personer med ett vidlyftigt sexliv finns kvar, fastän de flesta som smittas idag smittas genom heterosexuell kontakt.

”Ville inte ens ta i en”

– I början var det väldigt mycket rädsla och man fick man fick vara tyst om att man var smittad. Folk ville inte ens ta i en. Nu har det sakta svängt och idag är det en mjukare attityd, men man känner rädsla ändå. Vi behöver fortsätta utbilda våra unga i säkert sex och visa att vi hiv-positiva finns och är helt vanliga människor. Jag önskar att kunskapen om sjukdomen blir så stor att människor slutar att vara rädda och att hiv-positiva personer kan integreras i samhället som alla andra. Det är inte roligt att leva med hiv, men det går, säger Roger Borén.

Publicerad 29 November 2013 14:00