Barnleken blev kortfilmskarriär

Av
Oskar Sandström

CARLSHAMN/VINSLÖV. Barndomskamraterna Johan Cederholm och Filip Svensson började redan 1999 att göra film tillsammans, då bara tolv och åtta år gamla. Under åren har filmskaparna fortsatt med sina projekt, som fått en allvarligare ton. I söndags släpptes deras senaste kortfilm ”Hejdå JP”.

Filmduon Johan Cederholm och Filip Svensson kallar sig ”En jävla mutant”, efter en replik från filmen ”Destination Nowhere”. De producerar kortfilmer och det brukar bli ett par filmer per år. Då Johan bor och jobbar i Carlshamn medan Filip bor kvar i Vinslöv så blir det oftast under sommarmånaderna som de filmar sina projekt.

Filmar i Vinslöv

Den senaste filmen ”Hejdå JP” spelades in i augusti.
– Vi filmar alltid i Vinslöv och försöker hitta nya inspelningsplatser och ny rekvisita. Vi börjar med platserna, och sen kommer karaktärerna och handlingen efteråt. Det är ett lite bakvänt sätt att jobba, men det är spännande, säger Johan Cederholm.

En mörk hemlighet

”Hejdå JP” är en kortfilm om en dammsugeförsäljare med en mörk hemlighet. Filmen har fått stöd från Reaktor Sydost och Filmpottan, som stödjer filmprojekt i nordöstra Skåne. I söndags hade kortfilmen premiär på livsstilssidan tjock.se.

En bredare publik

– För det mesta har vi gjort filmer för vår egen skull. Vi har inte gjort filmer för att de ska komma med i kortfilmsfestivaler, utan det har blivit så i efterhand. Men nu försöker vi att nå ut lite bredare.
Kortfilmerna som En Jävla Mutant producerar har oftast en allvarligare ton, med små stänk av humor.

Tunga ämnen

– Det brukar bli tunga, jobbiga ämnen. Våra karaktärer har alltid jobbiga problem. Jag vet inte varför det har blivit så. Det är svårt att skriva bra humor, men det är intressant att skriva in lite komik i allt det svarta.
Den nya kortfilmen kommer att skickas in till ett flertal kortfilmsfestivaler. Den största - och slutmålet efter uttagningar på andra festivaler - Är Göteborgs filmfestival.
– Vår film innehåller både humor och ett budskap, och vi tror att den har bra chanser att komma med på festivaler, säger Johan Cederholm.

Publicerad 25 November 2013 09:08

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen