Fler bidrag breddar Smålands kulturfestival

Av
Calle Berglund

MÅNGKULTUR. Smålands kulturfestival växer snabbt. I år har den nystartade festivalen fler evenemang än någonsin i Alvesta med omnejd. På Blädingegården anordnas ett mattorg med mat, musik och dans från världens alla hörn.

Årets upplaga av Smålands kulturfestival invigs på Huseby bruk torsdagen den 31 oktober. Slottet är en populär festivalplats, men i år får det sällskap av flera andra evenemang i Alvesta. – Alvesta kommun var inte med i fjol, men det är man i år. De såg det som hände förra året och ville engagera sig mer, sedan har vi diskuterat hur orten ska synas på festivalen och ur det växte idéerna fram, säger Susanne Rydén, projektledare för Smålands kulturfestival.

Mattorg i Blädinge

Söndagen den 3 november mellan kl.11 och 15 på Blädingegården ordnar Hållbara Blädinge ett mattorg tillsammans med flera olika invandrarföreningar i kommunen. Det blir mat från Småland och världen, musik, dans och hantverksförsäljning.
– Tanken är att man ska kunna komma hit på lunchen och provsmaka mat från olika länder, säger Martin Estvall och Khaled Alnajjar, två av arrangörerna.
– Roligast blir all kultur under dagen, men jag ser också fram emot att sjunga lite själv, säger Mohammed Abu Bakar Sheikh från föreningen Somaliweyn.

På plats gästar också Alvesta jazzklubb, matbloggaren Petter Berndalen som kommer att föreläsa om att leva utan mellanhänder och Karin Nilsson från Kulturparken Småland som berättar Blädingehistorier för barn och vuxna.

Historisk resa

Vill besökare njuta av mer lokalhistoria går det även fint att lördagen den 2 november kl.10.00 hoppa på Krösatåget från Alvesta till Jönköping, där historikern och På spåret-vinnaren Dick Harrison kommer att berätta ”Historia på räls” om de orter som passeras under resan.

Publicerad 23 October 2013 09:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen