Visar enkel och lättförståelig konst

Av
Stina Pettersson

BRÄKNE-HOBY. Robin de Blanche strävar efter att skapa konst som är enkel och som kan förstås och uppskattas av alla. Han vill komma ifrån den typ av konst som är svår och abstrakt.

För 15 år sedan började Robin de Blanche jobba med grafik. Då var det papper och penna som gällde. I slutet av 90-talet när digitala möjligheter öppnade sig för privatpersoner som höll på med grafik lockade det honom.

Han började experimentera för att skapa den typ av bilder som finns i reklam och fotokollage. När han ville lära sig ännu mer kontaktade han Tate gallery i London. Det resulterade i att han fick jobb där vilket lärde honom mycket.

Foton och grafik

På Litet strå visar Robin de Blanche nu en kombination av foton och grafik med en modern poptappning. Han vill göra konst som är enkel att förstå för alla.

de Blanche använder sig av vardagliga saker när han skapar sina tavlor för att komma ifrån det faktum att konst ofta är svår att förstå för dem som inte har kunskaper inom området.
– Det kan bli mycket symbolik och abstrakt annars, säger han.

Inspirerad av vardagen

Det som inspirerar honom är när han gör saker själv utan att tänka att det ska bli bilder. En serie i utställningen består till exempel av uppskuren frukt med vätska som liknar blod som kommer ut ur frukten. Den idén kom de Blanche på när han gjorde fruktsallad.
– Banana Juice som är första bilden i serien kom jag på när jag skulle göra fruktsallad. Jag tänkte att det vore häftigt om blod kom ur bananen som om den levt. Sen tänkte jag att det vore häftigt att göra med ett äpple och med blodapelsin, säger han.

Utställningen kallar han just Juicy fruit efter de tavlorna. Men han fotograferar även bröllop och några sådana bilder finns med i utställningen.
– Då vill jag alltid ha ett tema och göra några extra bilder utöver de klassiska bröllopsbilderna, säger Robin de Blanche.

Publicerad 13 October 2013 12:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen