För Janesh Vaidya är maten medicin

Av
Tinna Hiller Andreasson

KARLSKRONA. På sin turné genom Sverige besöker författaren Janesh Vaidya Karlskrona den 19 september. Föreläsningen kommer att handla om den indiska hälsoläran ayurveda.
Janesh Vaidya kommer från Kerala i Indien, men är ofta verksam i Sverige.
Han har tidigare gett ut boken ”Ayurveda för ditt sinne”, som har nått en stor läsekrets. Den nu aktuella boken heter ”Maten är min medicin”.

Tre element

Hur kan då maten fungera som medicin?
- Enligt ayurveda är naturen sammansatt av tre element - luft, eld och vatten. När en person äter rätt mat för sin konstitution blir maten den främsta källan till medicin, som renar, föryngrar och förebygger sjukdom. Men om man äter fel mat ökar obalanserna, vilket leder till sjukdom. Ayurveda fokuserar på att bota de djupa orsakerna till problemet och att korrigera obalanserna, medan modern medicin huvudsakligen fokuserar på symptomen, förklarar Janesh Vaidya.

Holistiskt synsätt

Det finns idag en uppsjö av olika hälsoråd när det gäller vad man ska äta.
Vad är det som skiljer ayurveda från andra dieter?
- Ayurveda är en av de allra äldsta hälsovetenskaperna i världen och medan många andra dietråd bara fokuserar på ett enda område, så har ayurveda ett holistiskt synsätt på hälsa genom mat, livsstil och tankar.

Inte bara vad man äter

Och det handlar inte bara vad man äter, utan också hur man äter.
- Till exempel bör man sitta stilla och andas i trettio sekunder innan man börjar äta för att fokusera och verkligen njuta av maten, säger Janesh.

Naturens födoämnen

Den som vill testa ayurveda ger Janesh Vaidya först och främst rådet att lära sig mer om de hälsobringande effekterna hos naturens egna födoämnen.
Det gäller bland annat grönsaker, frukt, nötter, frön, bönor, kryddor och örter.

Balans och obalans

- För det andra gäller det att ta reda på vilken balans eller obalans man själv har mellan elementen i sin kropp och sitt sinne. Det kan man läsa mer om i mina böcker.

Publicerad 09 September 2013 12:00