Eva-Lott Eitrem, vd för EviDos, är glad att företagets nya app Medihand nu finns ute för allmänheten att använda. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Eva-Lott Eitrem, vd för EviDos, är glad att företagets nya app Medihand nu finns ute för allmänheten att använda. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Minskar risken för felmedicinering

Ny app hjälper dig hålla koll på dina mediciner

Av
Stina Pettersson

KARLSKRONA. Nu har appen Medihand släppts som bland annat hjälper dig att se om dina mediciner passar ihop.
– 30 procent av dem som söker vård på akuten har blivit sjuka av sina läkemedel, säger Eva-Lott Eitrem, vd för EviDos som har tagit fram appen.

Det är Karlskronaföretaget EviDos som har tagit fram appen efter att ha fått förfrågan om ett sätt för privatpersoner att hålla reda på sina mediciner. Nu har den alltså släppts.
– Det känns jätteroligt, säger Eva-Lott Eitrem, vd för företaget.

Undersöker mediciners kompabilitet

Till en början finns appen för Iphone och Ipad men de har planer på att göra den tillgänglig för Androidmobiler också.

Eitrem tror att den kommer att vara till stor nytta för många, speciellt interaktionerna.cMed hjälp av dem kan användarna lägga in sina mediciner en och en och sedan få veta om de fungerar ihop. Gör de det blir det grönt, om en läkare eller ett apotek bör rådfrågas blir det orange och om de ska kontakta en läkare direkt blir det rött.
– Men användarna vet inte vilka mediciner som inte passar ihop. Vi vill inte att de ska använda den till att laborera själva utan att de ska gå till läkaren och få en genomgång. Kanske ska de äta de här medicinerna ihop ändå, säger hon.

Enligt Eitrem finns det inget annat sätt för dig att hålla koll på om dina mediciner passar ihop.
– Ju fler läkare du går till desto större är risken för kombinationer som inte passar ihop.

Alla län har inte journalsystem som pratar med varandra. Det är bara patienten själv som vet vilka läkemedel hon eller han har, säger hon.

Kan lägga till anhörig

Bland annat går det även att lägga in kontaktpersoner som kan se om du inte har tagit din medicin och då kan de påminna dig om det. Eva-Lott Eitrem menar att det är många som har ett tungt ansvar för sina anhörigas mediciner och hon tror att appen kan avlasta dem.
– Jag hoppas att den ska avlasta anhöriga och hjälpa personer som har många läkemedel.

Eitrem tror att appen kan avlasta vården också vad gäller sista minutenbesök och minska läkemedelsgenomgångarna. Enligt henne finns det inte heller någon risk med appen eftersom den är CE-märkt och hämtar sin information från kvalitetssäkrade databaser.

Publicerad 04 September 2013 12:00