Musik, konst och andlighet

Av
Caroline Johansson

KÅLLERSTAD. På fredag är det konstmässa i Kållerstads kyrka. Det är en hyllning till Duke Ellingtons ”Heliga konserter” och mässan har ett tema som betyder mycket för de medverkande; rädslan för det främmande.

Charlotte Polson, altsaxofonist, och Anna-Carin Mårtensson, konstnär, har känt varandra länge och har pratat om att jobba ihop. Resultatet: ”Saxofonslingor i himmelsblått” en blandning av musik, andlighet och konst.

Blandar traditioner
Charlotte har spelat saxofon sedan hon var elva. Hon har sysslat med Ellingtons musik länge, men det är komplex musik som man får spendera mycket tid med. Att det blev just den musiken beror på kombinationen av olika musiktraditioner.
– Han blandar spirituals, jazz, blues, gospel, klassisk musik, säger hon. Dessa olika influenser och traditioner ger musiken ytterligare dimensioner och bottnar. Den är mycket känslosam och genomsyras av själ och andlighet. Han visar att bara för att man inför något nytt betyder det inte att det förstör det gamla.
Möten mellan gammalt och nytt, det kända och det okända, löper likt en röd tråd genom mässan.
– Det finns nutida strömningar i samhället, en rädsla för det främmande, säger Charlotte. Vi tar traditioner, blandar samman och skapar något fantastiskt. Mångkulturen är en viktig del, i musiken och även andra delar av livet.

Omarbetad förbön
Att kombinera konst och musik betyder inte att det blir ett jippo, istället är tavlorna – målade av Anna-Carin Mårtensson – en aktiv del i det hela och förstärker upplevelsen. De visualiserar Anna-Carins personliga upplevelse och tolkning av musiken. När de framförde mässan i Hyltebruk hade de mingel med cider och salta pinnar istället för kyrkkaffe. Detta för att besökarna skulle få tid att stanna kvar, titta på tavlorna och prata om mässan.
– Väldigt många stannade och ville prata om vad de upplevt, berättar Charlotte.
De har omarbetat förbönen om mänskliga rättigheter, en process som Charlotte beskriver som intressant.
– Vi ber ofta för de som har råkat illa ut, men glömmer de på andra sidan. Vem ber för förövarna? Det finns för mycket ”vi och dem” i samhället, därför ändrade vi förbönen till ”vi ber för alla oss.”

Publicerad 20 August 2013 07:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen