Med växter som inspiration och botemedel

Av
Calle Berglund

Senast i Röda Tråden träffade vi byggnadsingenjören Lars Nilsson. Nu skickar han vidare frågan "Hur började du intressera dig för naturläkemedel och vad tror du om det som inriktning inom sjukvården i framtiden?" Frågan går till Ann-Louise Fransson i Ingelstad.

Ann-Louise Fransson har alltid varit intresserad av naturen och växter. Efter att ha jobbat som byggnadsingenjör och besiktigat sjuka hus, började hon läsa kurser i floristik. Då fick hon lära sig allt om växter och växters olika, läkande egenskaper. Sedan läste hon mer och mer och mer.
– Jag läste en kurs för att jag tyckte det var intressant, inte för att jag tänkte att jag skulle jobba med det. Mitt intresse för örtmedicin var först en hobbyverksamhet där jag tillverkade lite salvor och tog emot vänner och bekanta för rådgivning, sedan blev det så stort att jag fick lov att skaffa F-skattsedel. Det känns jättebra att få göra det man vill, men det bara blev så, säger Ann-Louise Fransson.

Ärvt intresse

Idag är hon fytoterapeut och driver företaget Botanikan, håller föredrag och kurser, tar emot patienter för behandlingar, naturguidar och säljer egenproducerade örtprodukter. Ört- och näringsmedicin kom i hennes väg redan för tio år sedan då hon läste en bok där hennes gammelfarmor Sara-Lisa var med. Sara-Lisa höll på med läkeväxter och örtmedicin redan i slutet av 1800-talet. Att hennes gamla skåp passade på millimetern in i ett nordligt, kallt hörn av huset där salvor, krämer, gel och teer förvaras, var nästan självklart.
– Patienter kommer hit när vården inte har mer att ge. De kan ha magproblem, eksem, hormonobalanser, trötthet eller vara utbrända. Vissa är inte heller tagna på allvar av sjukvården. Jag ställer frågor om flera symtom, tittar på näringsstatusen, ger input av vissa mineraler och örter, det varierar från person till person, behandlingarna är alltid individanpassade.

Omöjligt patent

De egna recepten skapar Ann-Louise genom att läsa om växters egenskaper, testa olika metoder för att utvinna ett ämne och sedan provkoka det till en salva. Hon har inte märkt av en personlig skepsis till det hon gör, och trots att hon vet att motståndet från sjukvården finns, är hon övertygad om att naturmedicin är på framfart i samhället.
– Det är mycket ekonomiska krafter som påverkar. Du kan ju ta patent på ett läkemedel, men inte på en växt. Jag tror att ört- och näringsmedicin kommer att komma mycket mer i framtiden. Vi kommer att upptäcka att vi vill ha naturliga alternativ. Jag märker att det är fler och fler som ifrågasätter och söker egen kunskap i dag, säger Ann-Louise Fransson.


PERSONLIGT: Ann-Louise Fransson

Ålder: 43 år. Bor: I ett litet rött hus på landet, 15 km söder om Växjö. Fritid: friluftsaktiviteter, hunduppfödning, dansa, laga mat utan recept, fotografering och byggnadsvård. Läser: "Matens pris - boken som matindustrin inte vill att du ska läsa". Blir arg av: Falskhet och bristande civilkurage. Blir glad av: När jag följer mitt hjärta. Motton: Låt ditt eget ljus lysa så ger du omedvetet andra människor tillåtelse att göra detsamma. (Nelson Mandela) Skicka vidare: Sven och Kristina Gustafsson i Skatelöv. "Hur gör ni för att få er ekologiska mjölkproduktion att gå runt?"

Publicerad 09 November 2012 10:45

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen