Pernilla Helgesson ser en framtid inom grön rehabilitering. Nyligen invigdes Kvidinge Park och Rehabträdgård. “Jag tror att man kan finna hälsan genom att tillbringa tid i naturen.”Foto: Diana Larsson

Pernilla Helgesson ser en framtid inom grön rehabilitering. Nyligen invigdes Kvidinge Park och Rehabträdgård. “Jag tror att man kan finna hälsan genom att tillbringa tid i naturen.”Foto: Diana Larsson

Grön rehab i jakten på välmående

Pernilla Helgesson tror på naturens läkande kraft

Av
Diana Larsson

Diana Larsson

KVIDINGE. Av ett 20-tal sökande gårdar var Prästbostället i Kvidinge en av tolv som godkändes. Familjen Helgesson var redan på gång och sammanklaffningen med projektet kunde inte ha kommit lägligare.
- Jag har länge ansvarat för personal och kontor på Helgessons Trädtjänst och har tröttnat på att endast ha kundkontakt via telefon och mejl. Jag vill jobba med människor och vara utomhus, förklarar Pernilla.
Med en socionomutbildning och grön kunskap i bagaget valde Pernilla att studera Trädgårdsterapi och Grön entreprenad på Alnarp liksom LRF:s utbildning Grön omsorg. Detta i sin strävan efter att öppna upp och dela med sig av naturens värden på gården.

Lugn miljö

Arbetet med att skapa en plats för grön rehabilitering pågick redan när sökandet efter gröna gårdar tog fart i september 2011.
- Vi har lagt ner mycket jobb för att skapa en lugn miljö och allt har vi både gjort och finansierat själv.
Sju personer med utmattningsdiagnos, depression eller ångest har på remiss från närliggande vårdcentraler valt att tillbringa fyra timmar om dagen, tre dagar i veckan under åtta veckors tid på Kvidinge Park och Rehabträdgård.

Att gården ska vara öppen utan några förbud är viktigt. Vill man som deltagare kela med fåren som Pernilla Helgesson gör är det helt ok. Foto: Diana Larsson

Att gården ska vara öppen utan några förbud är viktigt. Vill man som deltagare kela med fåren som Pernilla Helgesson gör är det helt ok. Foto: Diana Larsson

Inre frid

Pernilla visar runt och berättar om granhyddan där man kan slå sig ner, om dammen som är under uppbyggnad och om den nyplanterade äppelspaljén. - Vi har valt gröna och lugna färger så att man kan titta och lyssna och finna lite inre frid. Här har vi lammöron, de är superhärliga och man kan inte låta bli att känna på dem.
Köksträdgården är fylld med grönsaker som skördas och tillagas. Måltiden serveras på finporslin och de tända ljusen är ett givet inslag. Behållningen av en lugn samvaro kring matbordet är viktig.

Gunga hos fåren

Örtagården i barnens gamla sandlåda ståtar av örter.
- Salvia, oregano, timjan och persilja? Det är perfekt att kunna gå ut och plocka örterna till matlagningen och till vårt morgonte. Man kan lukta och smaka och stimulera sinnena och det gillar vi allt.
En stunds avkopplande gungande bredvid lugnt betande får, en kort vila i det rofyllda, gamla hönshuset eller en paus med en bra bok i tillbygget av glas är möjliga aktiviteter i jakten på välmående.

I tiden

Spåren av det förut nära 100 år gamla uthuset med hönshus, utedass, brygghus, trampat jordgolv och bakugn är borta. Det enda som bevarats är de rejäla takbjälkarna.
- Kraven var att ha omklädningsrum, fikarum och toalett, men vi har satsat betydligt mer än så. Vi har en fantastisk miljö och tror på att man kan finna hälsan genom att tillbringa tid i naturen. Det ligger i tiden.

Känner sig gladare

Genom projektet har Pernilla kunnat anställa Sofia Karlsson och Charlotta Lennartsson. Deras uppgift är att vara medmänniskor och leda in deltagarna på vägen tillbaka till livet.
Verksamheten på gården har pågått i snart två månader och på plats erbjuds deltagarna att hjälpa till med gårdens sysslor eller bara vara.
- Några orkar mer än andra, men de uttrycker redan att de känner sig lite gladare, de har känt ett uns av lycka, de orkar lite mer och har börjat ta egna initiativ som att gå ut i skogen.
Pernilla Helgesson menar att vistelsen på deras gård fungerar som en vitamininjektion.
- De som är sjuka har svårt att se att de kan bli bättre. Här ger vi inspiration till att bryta isoleringen och hitta tillbaka till lust och glädje.

Publicerad 25 October 2012 13:00