Se upp i dina digitala vardag

Professor på BTH har gett ut ny bok om säkerhet i datavärlden

Av
Tinna Hiller Andreasson

KARLSKRONA. Nyheter om virus och spionprogram är vardagsmat och brotten på Internet blir allt vanligare. Men hela vårt samhälle är beroende av datorerna och ingen kan undvika dem. Professor Bengt Carlsson har skrivit en ny bok i ämnet.
Idag är datorerna en självklar del av vårt samhälle. De finns överallt i vardagen, både på jobbet och i hemmet.
Men samtidigt som vi sköter vårt arbete, vår ekonomi och våra sociala relationer via datorerna hör vi dagligen om brott och hot på internet.
Utvecklingen har gått i en rasande fart de senaste decennierna och förändringarna fortsätter.

Ett helhetsgrepp

Men hur ska vi göra för att inte drabbas av de negativa sidorna av nätet?
Med boken "Om säkerhet i digitala ekosystem" tar Bengt Carlsson, professor i datavetenskap vid Blekinge Tekniska Högskola (BTH), ett helhetsgrepp på problematiken.
Medförfattare är Andreas Jacobsson, universitetslektor i datavetenskap vid Malmö Högskola.
– Det här är en introduktionsbok för människor som frivilligt eller ofrivilligt umgås med datorer. Men jag säger inte "läs den här boken så kommer du aldrig att få några problem med internet". Det handlar mer om att vi bör förhålla oss till datorer som vi förhåller oss till saker som händer i den vanliga verkligheten, förklarar Bengt.

Inlogg viktigt

Finns det då några goda råd att ge oss vanliga datoranvändare?
– Om det är något man ska lägga lite extra krut på så är det att ha en säker inloggning. Annars räcker det långt med sunt förnuft. Vi går till exempel inte ifrån vårt hem utan att låsa, inte heller ska vi gå ifrån datorn utan att stänga och låsa, säger Bengt och tillägger:
– Människor beter sig likadant på nätet som i verkliga livet, så där finns samma konflikter som annars. Problemet med nätet är att vi inte vet vem som är på andra sidan. Även om vi tror att vi vet det, så kan det vara någon annan som har tagit den platsen.

Publicerad 12 October 2012 08:34