Mattis Olofsson Dolk, Dennis Lennartsson, Anton Alexandersson och Tom Rydström värmer upp hjärnmusklerna. Foto: Jonas Gustavsson.

Mattis Olofsson Dolk, Dennis Lennartsson, Anton Alexandersson och Tom Rydström värmer upp hjärnmusklerna. Foto: Jonas Gustavsson.

Sex schackspelare åker till skol-SM

Mattis Olofsson siktar på femte segern

Av
Jonas Gustavsson

SCHACK. Det är dags för skol-SM i schack och från Växjö åker sex förväntansfulla ungdomar till Norrtälje för att tävla.

Skol-SM, som går av stapeln 12-14 oktober, avgörs varje år och mellan 40 och 50 spelare brukar göra upp i varje åldersklass. Partierna under skol-SM spelas över maximalt två timmar där varje spelare har en timme på sig att göra sina drag. Vid vinst i ett parti får man poäng som sedan sammanställs för att kora en vinnare.
Från Växjö Schackklubb åker sex spelare: Mattis Olofsson Dolk, Tom Rydström, David Sundås, Seid Lotinac, Dennis Lennartsson och Anton Alexandersson.

Mest meriterad är Mattis Olofsson Dolk som vunnit skol-SM fyra gånger och som ifjol blev femma på nordiska mästerskapen.
– Det är ganska ovanligt att någon vinner så många gånger så Mattis har gjort det riktigt bra. Att man sedan får representera Sverige vid de nordiska mästerskapen är en extra sporre, säger Håkan Jalling, som är ordförande i Växjö Schackklubb.
För Mattis är målsättningen klar.
– Det är klart att jag ska försöka vinna igen. Framförallt handlar det om att våga spela för att vinna och inte bli feg och defensiv. Jag är en ganska aggressiv spelare, säger han och berättar att han spelat schack länge.
– Varför det blev schack vet jag egentligen inte, men när man är bra på något så vill man ofta köra vidare och det har jag gjort.

För Tom Rydström handlar det om att försöka vinna för första gången.
– Jag har varit med sju gånger och blivit tvåa några gånger, men nu ska jag försöka vinna och jag tycker det är realistiskt, säger han.
Av de sex spelarna så är det enbart killar.
– Vi har försökt locka tjejer genom olika projekt men inte lyckats. Vi har ett 60-tal medlemmar i klubben men bara ett fåtal är tjejer, tyvärr, säger Håkan Jalling som ser fram emot dagarna i Norrtälje.
– Det ska bli lika roligt som vanligt. Det är inga prispengar inblandade men man kan vinna en pokal och alltså få chansen att tävla i nordiska mästerskapen, och det är bra sporrar. Jag hoppas det ska gå bra för våra spelare.

Schack

• 2,5 miljoner människor kan spela schack i Sverige • 230 000 människor i Sverige spelar regelbundet hemma • 26 000 människor är medlemmar i Sveriges Schackförbund • Cirka 10 spelare lever på schack i Sverige

Publicerad 09 October 2012 03:00