Kerstin Cedell ställer ut verk inspirerade av naturen och städers strukturer. Foto: Stina Pettersson

Kerstin Cedell ställer ut verk inspirerade av naturen och städers strukturer. Foto: Stina Pettersson

Cedell hittar balansen

Av
Stina Pettersson

RONNEBY. Konstnären Kerstin Cedell ställer ut i Massmanska kvarnen. Hennes inspiration är naturen och städers struktur. Det syns i blandningen av mjukt och geometriskt.

På 1980-talet ställde hon ut i ett galleri i Brunnsparken. Nu är Kerstin Cedell tillbaka i Ronneby och ställer ut i Massmanska kvarnen.

Det som inspirerar henne är naturen och städers strukturer. Hennes utställning är därför en blandning av abstrakta motiv som föreställer de båda motsatserna.

Anledningen är att hon själv slits emellan att vilja bo vid kusten och att vilja bo i en storstad.
– Jag tänker när jag sitter hemma i Växjö att jag skulle vilja bo vid kusten. Men så tänker jag också att jag skulle kunna bo i New York. Måste man välja?, säger hon.

Mjukt och geometriskt

Det har hon inte gjort i sin utställning. Här finns mjuka, luftiga former blandade med strikta geometriska former. Målat har hon gjort länge, direkt efter gymnasiet började hon på en konstutbildning.

Men hennes konst har utvecklats. Ganska nyligen började hon införa mobiler i sina utställningar.
– Jag är en bildmänniska från början och jag har rätt mycket rörelse i akvarellerna. Så fick jag för mig när jag hade tråkigt att testa att göra mobiler.
– Utställningarna blir roligare om något mer händer, förklarar hon om vad de tillför utställningen.

Pussel blev konst

I den största mobilen i utställningen kan man se formerna som hon använder i sina bilder pånyttfödda i mobilen.
– Jag tar formerna i tavlorna och sätter in i mobilerna.

Av en slump började hon även att göra skulpturer, eller objekt som hon kallar dem. Hon hade pussel som det fattades bitar till och visste inte vad hon skulle göra med dem. Då började hon limma ihop dem till skulpturer som hon sedan målade.

Meditativt lugn

Med utställningen vill Kerstin Cedell förmedla ett meditativt lugn, men det gör henne ingen om folk bara tycker att hennes verk är vackra.
– Ibland tänker jag att bilderna balanserar tanken, balansen mellan arbete och fritid, matintag och motion. Allt måste balanseras. Jag kanske gör det med de mjuka formerna mot de geometriska formerna, de starka färgerna mot de svaga.

Till den 30 september kommer hennes tavlor, mobiler och objekt att finnas i Massmanska kvarnen.

Publicerad 11 September 2012 12:00