DEBUTERAR. Lotta C Persson debuterar med den själbiografiska romanen ”Trädgårdshoran”.	Foto: Tinna Hiller Andreasson

DEBUTERAR. Lotta C Persson debuterar med den själbiografiska romanen ”Trädgårdshoran”. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Den okända sjukdomen

Lotta C Persson debuterar med den självbiografiska romanen "Trädgårdshoran"

Av
Tinna Hiller Andreasson

KARLSKRONA. Som ung drabbades Lotta C Persson av förlamning. Inga påvisbara skador eller sjukdomar kunde förklara tillståndet. I en nyutkommen självbiografisk roman berättar Lotta sin historia för att uppmärksamma en osynlig sjukdom.
Det gick inte att se på några röntgenplåtar varför Lotta C Persson inte kunde röra på sig.
Hon hade drabbats av funktionella symptom, ett tillstånd som det pratas tyst om. Även i sjukvården är kunskapen låg.
- Det är fruktansvärt skamfyllt i vårt samhälle att ha en sjukdom som inte har någon tydlig orsak. Och till skillnad från missbruk och depressioner, så uppmärksammar man inte det här i medierna, konstaterar Lotta, som är först i Sverige med en självbiografisk skildring av sjukdomen.
- Det var först när jag träffade neurologen Per som jag kunde bli frisk. Han förstod att det hade med min uppväxt att göra, berättar Lotta, som har sina rötter i Göteborg, men bor i Karlskrona sedan många år.
Den självbiografiska romanen "Trädgårdshoran" handlar om barndomen i ett djupt religiöst hem. Flickan Klara växer upp i en idyll utåt sett, men i själva verket är familjen som en sekt.
- Min mamma drevs av sin ambition att vi skulle komma till paradiset. Hon tvingade pappa att bo i källaren, eftersom han inte levde upp till hennes religiösa krav, förklarar Lotta och fortsätter:
- Senare visade det sig att min mamma långsamt hade utvecklat en paranoid psykos. Min sjukdom blev resultatet av att jag kände mig helt instängd och maktlös. Jag såg ingen utväg.
Enligt läkare som Lotta har träffat är diagnosen inte svår att ställa, men eftersom kunskap fattas får patienterna sällan hjälp i sjukvården. Detta leder till att de valsar runt i vårdapparaten.
- Det som är mest väsentligt i sammanhanget är ett respektfyllt förhållningssätt till patienten, eftersom symptomen är verkliga, inte inbillade. Det finns både psykologiska och fysiologiska förklaringar till att de uppstår, säger Lotta och betonar att man inte behöver ha ett barndomstrauma med sig för att drabbas:
- Det kan räcka med en pressad livssituation i vardagen.

Mer information finns på www.funktionellasymptom.se
 

Publicerad 29 March 2012 14:00